Osnovana Azijska banka za infastrukturne investicije

Zvanični Peking će biti najveći akcionar u AIIB-u, uz udio od oko 30 odsto, sudeći prema pravnom okviru koji je krajem juna potpisalo 50 zemalja-osnivača banke
0 komentar(a)
Peking, automobili, Foto: Shutterstock
Peking, automobili, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2015. 15:44h

Azijska banka za infastrukturne investicije (AIIB) u petak je zvanično osnovana, saopštila je kineska Vlada.

AIIB, čije je formiranje inicirala Kina, u potpunosti će početi da radi sredinom narednog mjeseca, za kada je zakazana ceremonija otvaranja i prvo okupljanje Odbora direktora i izvršnog odbora.

Zvanični Peking će biti najveći akcionar u AIIB-u, uz udio od oko 30 odsto, sudeći prema pravnom okviru koji je krajem juna potpisalo 50 zemalja-osnivača banke, prenosi B92.

AIIB, sa sjedištem u Pekingu, trenutno ima 57 članica, a očekuje se da će, zahvaljujući kapitalu od 100 milijardi USD, već do sredine naredne godine ponuditi prvu seriju projektnih zajmova.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Japan su odbile da se priključe azijskoj banci, koja se doživljava kao pandan Svetskoj banci (SB) i Azijskoj razvojnoj banci, dok su Australija, Njemačka i Britanija uzele učešće.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je ranije ove godine saopštio da će sa oduševljenjem sarađivati s AIIB-om.

Japan i SAD su od početka zabrinuti zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocjenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent SB i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavaju Vašington i Tokio.

Još 2013. godine, kada je Kina objelodanila namjeru o osnivanju banke, SAD su počele da ubjeđuju svoje saveznike da bojkotuju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na SB.

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje uključuju Singapur i Katar.

Bonus video: