"PODRŽALA TERORIZAM I OKRUTNA DJELA"

Francusku novinarku tjeraju iz Kine: "Traže da se izvinim za ono što nisam napisala"

Dugogodišnja novinarka francuskog magazina L'Obs izjavila je sinoć, očekujući takvu odluku, da je spremna da napusti Kinu
1 komentar(a)
Kineska policija, Foto: Reuters
Kineska policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2015. 10:39h

Kina je danas saopštila da neće obnoviti novinarsku akreditaciju francuskoj novinarki Ursuli Gotje, čime je praktično izbačena iz zemlje, zbog navodnog dovođenja u pitanje državnog izjednačavanja etničkog nasilja u muslimanskom regionu s globalnim terorizmom.

Dugogodišnja novinarka francuskog magazina L'Obs izjavila je sinoć, očekujući takvu odluku, da je spremna da napusti Kinu.

"Oni žele javno izvinjenje za stvari koje nisam napisala. Optužuju me da sam pisala nešto što nisam", rekla je Ursula Gotje.

Ona će, kada ode iz Kine 31. decembra, biti prvi strani novinar primoran da napusti Kinu od 2012, kada je izbačena Amerikanka Melisa Čan, dopisnica Al Džazire.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang saopštio je da Gotje nije više "pogodna" da joj bude dozvoljeno da radi u Kini jer je podržavala "terorizam i okrutna djela" u kojima su ubijani civili i jer odbija da se izvini za svoje riječi.

"Kina je uvijek poštovala prava stranih medija i dopisnika da izvještavaju iz zemlje, ali Kina ne toleriše slobodu da se ohrabruje terorizam", rekao je Lu.

Francuska novinarka je u članku od 18. novembra, nedugo posle terorističkih napada u Parizu, napisala da proklamovana solidarnost Pekinga s Parizom nije bez skrivenih motiva, jer Peking traži međunarodnu podršku za svoje tvrdnje da je etničko nasilje u muslimanskom regionu Sindjang dio globalnog terorizma.

Gotje je napisala da nema dokaza da su neki napadi u Sindjangu, u koje su umiješani pripadnici Ujgura, povezani s terorističkim činiocima u inostranstvu, kako tvrde brojni strani stručnjaci. Grupe za zaštitu ljudskih prava ojcenjuju da je nasilje vjerovatno odgovor na politiku koju Peking sprovodi u toj oblasti.

Njen članak je izazvao oštre kritike kineskih vlasti i medijsku kampanju protiv nje, optužujući je da ima predrasude i da je povrijedila kineski narod.