Okinava tuži Tokio zbog američke baze

Poslije poraza Japana u Drugom svjetskom ratu Okinava je 27 godina bila pod kontrolom SAD, podsjetio je Onaga i dodao da su demokratija i lokalno samoopredjeljenje u Japanu u teškoj situaciji
81 pregleda 0 komentar(a)
Okinava, Foto: Beta/AP
Okinava, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.12.2015. 16:28h

Lokalne vlasti na Okinavi podnijele su danas tužbu protiv japanske vlade u pokušaju da zaustave premještanje američke vazduhoplovne baze na jug tog ostrva.

Vlasti na Okinavi navode da je Ministarstvo za zemljište, infrastrukturu, saobraćaj i turizam nelegalno suspendovao odluku guvernera Okinave kojom je poništio dozvolu za radove na premještanju baze u slabije naseljeni dio ostrva, Henoko.

"Uradićemo sve što treba da zaustavimo izgradnju nove baze u Henoku. Argument Okinave je legitiman i vjerujem da će sigurno biti prihvaćen", izjavio je gradonačelnik Okinave Takeši Onaga u Nahi, glavnom gradu Okinave.

Centralna vlada je prošlog mjeseca tužila Onagu, pošto je odbio nalog ministarstva da vrati dozvolu za radove koju je izdao njegov prethodnik.

"Nastavićemo s izgradnjom da bi ostvarili planirano izmještanje što je prije moguće", izjavio je ministar odbrane Gen Nakatani.

Mnogi stanovnici Okinave žele da američka baza bude potpuno uklonjena s ostrva i dugo su se žalili na prisustvo brojnih američkih vojnika, buku, zagađenje i zločine povezane s njima.

Po japansko-američkom sporazumu, u Japanu je raspoređeno oko 50.000 američkih vojnika, od kojih je više od polovine na Okinavi. Tokio tvrdi da je mjesto na koje baza treba da bude premještena jedina opcija.

Poslije poraza Japana u Drugom svjetskom ratu Okinava je 27 godina bila pod kontrolom SAD, podsjetio je Onaga i dodao da su demokratija i lokalno samoopredjeljenje u Japanu u teškoj situaciji.

Bonus video: