Alžir: Osam dana žalosti poslije smrti predvodnika rata za nezavisnost

Alžirski rat za nezavisnost, koji je trajao 1954. do 1962. godine predstavlja veoma važan antikolonijalni rat koji su karakterisali gerilski način ratovanja, teror nad civilima, nasilje na obje strane i kontra-terorističke operacije francuske armije
63 pregleda 0 komentar(a)
Hosin Ait-Ahmed, Foto: Screenshot (YouTube)
Hosin Ait-Ahmed, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.12.2015. 20:51h

Predsjednik Alžira Abdelaziz Buteflika proglasio je danas osmodnevnu nacionalnu žalost u zemlji, počev od sjutra, poslije smrti alžirskog političara i jednog od predvodnika alžirskog rata za nezavinost Hosina Ait-Ahmeda.

"Buteflika je proglasio osmodnevnu žalost na cijeloj teritoriji Alžira, počev od petka 25. decembra", navodi se u saopštenju predsjedništva.

Ait-Ahmed je preminuo juče u Lozani u 90. godini, saopštila je njegova stranka Front socijalističkih snaga.

Političar će biti sahranjen u rodnom selu Ait-Jahja u Kabiliji, gdje je sahranjen njegov djeda čiji mauzolej posjećuju mnogi stanovnici svakog petka, na dan velike nedjeljne molitve kod muslimana.

Ait-Ahmed je bio posljednji od devet lidera koji su počeli rat protiv francuskih kolonijalnih vlasti 1. novembra 1954. godine.

Alžirski političar je preminuo u bolnici poslije duge i teške bolesti, navela je njegova stranka ne precizirajući od čega je Ait-Ahmed bolovao.

Neumorni kritičar vojske i političke policije, kao i alžirskih vlasti poslije nezavisnosti zemlje 1962. godine, Ait-Ahmedovo zdravstveno stanje je oslabljeno od 2012. godine kada se povukao iz političkog života.

Bio je kandidat na predsjedničkim izborima 1999. godine ali se povukao usred predizborne kampanje. Tada je pobijedio sadašnji predsjednik Abdelaziz Buteflika.

Alžirski rat za nezavisnost, koji je trajao 1954. do 1962. godine predstavlja veoma važan antikolonijalni rat koji su karakterisali gerilski način ratovanja, teror nad civilima, nasilje na obje strane i kontra-terorističke operacije francuske armije.

Bonus video: