"OBJEŠNJENJE KOJE SU DALI NEMA SMISLA"

HRV: Nigerijska vojska bez povoda pucala na nenaoružanu šiitsku djecu

HRV je izrazio sumnju u tvrdnje nigerijske vojske da su racije uslijedile poslije pokušaja ubistva šefa vojske
0 komentar(a)
Nigerija vojska, Foto: Reuters
Nigerija vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2019. 05:05h

Nigerijski vojnici otvorili su vatru na nenaoružanu šiitsku djecu, bez povoda, prije neopravdanih racija u kojima je ubijeno više stotina pripadnika te manjinske grupe, saopštila je danas organizacija "Hjuman rajts voč" (HRV).

Nigerijska vojska je sprovela trodnevne racije na tri lokacije u gradu Zaria na sjeveru zemlje, posijle, kako tvrdi, pokušaja šiita da blokiraju konvoj i ubiju načelnika generalštaba. U napadima od 12. do 14. decembra ubijeno je više stotina, čak do 1.000 šiitskih muslimana, prem tvrdnjama aktivista za ljudska prava.

HRV je izrazio sumnju u tvrdnje nigerijske vojske da su racije uslijedile poslije pokušaja ubistva šefa vojske.

"Gotovo je nemoguće shvatiti kako je blokada puta grupe gnijevnih ljudi mogla da opravda ubistvo stotine ljudi. U najboljem slučaju to je bila brutalna pretjerana reakcija. U najgorem slučaju u pitanju je bio planirani napad na manjinsku šiitsku grupu", izjavio je direktor HRV za Afriku Danijel Bekele.

Objašnjanje koje daje vojska jednostavno nema smisla, ocjenjuje HRV.

Napadi na šiite izazvali su proteste na sjeveru zemlje, pretežno naseljenom muslimanima, koji su se proširili i u Teheran i Nju Delhi.

Sultan Muhamed Saad Abubakar, vođa muslimana, kojih u Nigeriji ima više od 80 miliona, upozorio je vlasti na akcije koje bi mogle da dovedu do radikalizacije ostalih muslimana u zemlji u kojoj je od početka pobune grupe Boko Haram stradalo oko 20.000 ljudi.

Preporučujemo za Vas