Ivanov: Kroz Makedoniju u 2015. prošlo više od 700.000 izbjeglica

Ivanov je, u godišnjem obraćanju Skupštini Makedonije, rekao da je ta zemlja zahvalna Evropskoj uniji, ali da je cijeli teret brige o izbjeglicama, koji je prešao 12 miliona eura, podnijela sama Makedonija
0 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Beta/AP
Đorđe Ivanov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.12.2015. 12:53h

Kroz Makedoniju je ove godine prošlo više od 700.000 izbjeglica i migranata, izjavio je danas makedonski predsjednik Đorđe Ivanov.

On je, u godišnjem obraćanju Skupštini Makedonije, rekao da je ta zemlja zahvalna Evropskoj uniji, ali da je cijeli teret brige o izbjeglicama, koji je prešao 12 miliona eura, podnijela sama Makedonija.

"Migrantska kriza je pokazala da smo prepušteni sami sebi", rekao je Ivanov i istakao da je Makedonija dobar primjer odnosa prema izbjegličkoj krizi i da kao država radi sve da ispuni humane standarde odnosa prema izbjeglicama i migrantima.

Ivanov je istovremeno kritikovao nespremnost Evropske unije za rješavanje migrantske krize.

Poslanici najveće opozicione stranke Socijaldemokratske unije Makedonije (SDSM) i DUI, najveće partije Albanaca u Makedoniji, bojkotovali su redovno godišnje obraćanje makedonskog predsjednika parlamentu. DUI koja je dio Vlade Makedonije, ne priznaje izbor Ivanova za predsjednika države.

Đorđe Ivanov se redovno pred kraj godine obraća poslanicima osvrćući se na aktuelna domaća i strana dešavanja u tekućoj godini, kao i porukama za sljedeću godinu.

Prisustvovali su članovi Vlade Makedonije, načelnik Geralštaba Armije Makedonije, predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog kora.

Bonus video: