Numani: Ramadi će za 72 sata biti očišćen od Islamske države

Napad, koji je počeo tokom noći kako bi se u potpunosti povratila kontrola nad Ramadijem, predvode elitne protivterorističke snage uz podršku vazdušne koalicije okupljene oko SAD, kao i policije, vojske i suitskih plemena koja se bore protiv džihadista
0 komentar(a)
Irak, vojska, Ramadi, Foto: Beta-AP
Irak, vojska, Ramadi, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.12.2015. 12:03h

Iračke vojne snage ušle su danas u centar Ramadija, glavnog grada zapadne iračke provincije Anbar, koji je pod kontrolom terorističke Islamske države (ID) od maja ove godine, saopštili su zvaničnici.

Iračke vojne snage počele su danas napad na pripadnike ID u Ramadiju, izjavio je Rojtersu portparol protivterorističkih jedinica Sabah al Numani.

"Ušli smo u centar Ramadija sa više strana i počeli s čišćenjem stambenih područja", rekao je za AFP Numani naglasivši da će grad biti očišćen u naredna 72 sata.

Kako je istakao, iračke snage nijesu naišle na snažan otpor već samo na snajperiste i bombaše-samoubice što je, kako je rekao, očekivana taktika.

Napad, koji je počeo tokom noći kako bi se u potpunosti povratila kontrola nad Ramadijem, predvode elitne protivterorističke snage uz podršku vazdušne koalicije okupljene oko SAD, kao i policije, vojske i suitskih plemena koja se bore protiv džihadista.

"Izgradili smo privremene mostove na Eufratu i naše snage su mogle da pređu rijeku kako bi ušle u stambena područja i imale pristup centru grada", rekao je neimenovani brigadni general.

On je dodao da je udaljenost između iračkih snaga i uporišta džihadista u centralnom distriktu Hoz, manja od kilometar.

Drugi neimenovani vojni zvaničnik rekao je da je 15 porodica uspjelo da pobjegne iz Hoza u prethodna 24 sata.

Islamska država je izgubila nekoliko ključnih gradova u Iraku od kada su Bagdad i nezavisna kurdska regija počeli da uzvraćaju napade nakon razarajuće ofanzive džihadista prije 18 mjeseci.

U 2015. godini iračke snage povratile su i kontrolu nad Tikritom i Baidžijem.

Bonus video: