Kuba: Rast BDP-a četiri odsto

Labavljenje američkog embarga i obnavljanje diplomatskih odnosa između Kube i SAD, posle skoro šest decenija zamrznutih odnosa, pomoglo je pokretanju reformi i rastu prihoda od 16 odsto u kubanskom sektoru turizma
117 pregleda 1 komentar(a)
Kuba zastava, SAD, Foto: Reuters
Kuba zastava, SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2015. 07:55h

Bruto domaći proizvod (BDP) Kube porastao je četiri odsto u ovoj godini, a reforme u zemlji zasjenile su negativne trendove poput pada cijena sirovina.

Privredni rast u skladu je sa prognozama iz prošle godine, a ministar ekonomije i planiranja Marino Murillo je uspješne rezultate pripisao rastu svih produktivnih sektora u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Tanjug.

Uprkos tome što su tržišne reforme pokrenute još prije pet godina, kubanska privreda je prošle godine proasla anemičnih jedan odsto, a od 2011. do prošle godine u prosjeku 2,3 odsto. Vlada u Havani navodi da je neophodan privredni rast od sedam odsto da bi došlo do značajnijeg razvoja.

U izvještaju se navodi da je pad cijena uvoza, uključujući gorivo i hranu, doprinio privrednom rastu. Labavljenje američkog embarga i obnavljanje diplomatskih odnosa između Kube i SAD, posle skoro šest decenija zamrznutih odnosa, pomoglo je pokretanju reformi i rastu prihoda od 16 odsto u kubanskom sektoru turizma.

Prema sporazumu sa Venecuelom, Kuba od te zemlje prima više od 100 hiljada barela nafte dnevno u zamjenu za usluge kubanskih ljekara i drugih profesionalaca. Prema uslovima tog sporazuma, Venecuela je zaštićena od pada cena nafte, čije posljedice snosi Kuba.

Američka bonitetna agencija Moody's podigla je u decembru prognozu kreditnog rejtinga Kube na “pozitivnu” sa “stabilne”, navodeći kao razlog benefite koje ovo karipsko ostrvo ima od labavljenja američkog embarga i skoka broja turista.

Moody's navodi da Kuba uspješno preživljava smanjenje zavisnosti od Venecuele, sa kojom je višegodišnja saradnja bila od ključnog značaja za kubansku privredu, budući da je uključivala i veliki popust na naftu.

Bonus video: