Tošiba otpušta 6.800 radnika

Predstavnici kompanije izjavili su da je menadžment postavio nerealnu projekciju dobiti i poslovnih rezultata u ovoj fiskalnoj godini
0 komentar(a)
Hisao Tanaka, Tošiba, Foto: Reuters
Hisao Tanaka, Tošiba, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2015. 12:55h

Jedan od najvećih japanskih proizvođača viskotehnološke opreme kompanija Tošiba otpustiće 6.800 radnika nakon projekcije da će imati neto gubitak od 550 milijardi jena (4,5 milijardi dolara) u ovoj fiskalnoj godini, saopšteno je danas iz te kompanije.

Predstavnici Tošibe najavili su da će otpuštanje obuhvatiti tri odsto od ukupnog broja zaposlenih. Do smanjenja troškova doći će u oblasti proizvodnje personalizovanih kompjutera, video proizvoda i domenu korisničke elektronike. Kompanija prodaje svoju fabriku televizora Indoneziji.

Tošiba se bavi još i izgradnjom nuklearnih elektrana i nekoliko puta se izvinila javnosti zbog fingiranja poslovnih knjiga u posljednjih nekoliko godina, u kojima je prikazala lažnu dobit od 152 milijarde jena (1,3 milijardi dolara).

Predstavnici kompanije izjavili su da je menadžment postavio nerealnu projekciju dobiti i poslovnih rezultata u ovoj fiskalnoj godini.