SE i UNHCR: Mađarska da promijeni politiku prema migrantima

SE i UNHCR kritikovali su vladu u Mađarskoj zbog pokretanja kampanje u kojoj su izbjeglice i migranti predstavljeni kao kriminalci i teroristi samo na osnovu njihovog porijekla i vjerskog ubjeđenja. Kampanja će trajati dva mjeseca kroz novogodišnje i bozične praznike
0 komentar(a)
Mađarska, izbjeglice, policija, Foto: Reuters
Mađarska, izbjeglice, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2015. 12:20h

Savjet Evrope i Visoki komesarijat Ujedinjenjih nacija za izbjeglice (UNHCR) pozvali su danas Mađarsku da prestane sa promocijom netolerancije, straha i podgrijavanja ksenofobije protiv izbjeglica i migranata, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dvije organizacije udružile su snage kako bi pozvale mađarske vlasti da prihvate pravi duh solidarnosti tako što će pomagati onima koji su bili primorani, mimo svoje volje, da pobjegnu iz domova i spas potraže u Evropi.

SE i UNHCR kritikovali su vladu u Mađarskoj zbog pokretanja kampanje u kojoj su izbjeglice i migranti predstavljeni kao kriminalci i teroristi samo na osnovu njihovog porijekla i vjerskog ubjeđenja. Kampanja će trajati dva mjeseca kroz novogodišnje i bozične praznike.

Dvije organizacije su upozorile da to nije prva kampanja u Mađarskoj u kojoj se diskriminišu migranti.

Organizacije za ljudska prava pozivaju mađarsku vladu da shvati da izbjeglice i migranti dolaze u Evropu nakon što su u svojim zemljama preživjeli traumatična iskustva i gubitke, tražeći nadu i dostojanstvo za novi život daleko od rata i nasilja.

Kao dio zajedničkog evropskog sistema Mađarska mora da udvostruči napore i pomogne Evropi da se suoči sa najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata, kao i da poštuje međunarodne obaveze i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, navodi se u saopštenju.

Bonus video: