Francuski vojnici piju na brodu, Amerikanci apstiniraju

Da bi se spriječio rizik u situacijama kada su pripiti vojnici blizu smrtonosnog oružja, Francuzi koriste elektronsko skeniranje
2 komentar(a)
nosač aviona Šarl de Gol, Foto: Reuters
nosač aviona Šarl de Gol, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 07:26h

Francuski i američki zvaničnici se hvale bliskošću vojnog saveza, što je pokazala i jučerašnja posjeta sekretara za odbranu SAD Eša Kartera francuskom nosaču aviona u Zalivu.

Ali čak i na moru, neke kulturološke razlike su očigledne: francuski mornari mogu da umjereno konzumiraju alkohol na brodu, dok američki slijede politiku skoro potpune apstinencije, piše Rojters.

Na "Šarl de Golu" postoje čak četiri bara, gdje vojnici mogu da kupe jedno alkoholno piće dnevno.

Francuski mornari su juče ujutro služili kafu za velikim šankom. Na zidu je bio istaknut cjenovnik dostupnog pića, uključujući "hajneken" ili pivo na točenje za 1,25 eura, "bejlis", "džoni voker" ili vino za 1,50 eura.

"Mi smo Francuzi", rekao je portparol francuske mornarice, komandant Lionel Delor. "Vino se veoma cijeni na brodu".

To, međutim, ne važi za američku mornaricu, koja ima strogu politiku uzdržavanja od alkohola, uz nekoliko izuzetaka. Na primjer, ako je plovilo na moru 45 dana uzastopno, ili duže, vojnici mogu da uzmu dva piva odjednom.

"To je stvar kulture. Prema alkoholu se odnosimo drugačije od Francuza", rekao je Antoni, poručnik američke mornarice.

Rojters navodi da je Kraljevska kanadska mornarica prošle godine zabranila alkohol na moru osim u specijalnim prilikama, nakon navoda da su se neki članovi posade nedolično ponašali u luci u San Dijegu.

Da bi se spriječio rizik u situacijama kada su pripiti mornari u blizini smrtonosnog oružja, Francuzi koriste sistem elektronskog skeniranja da bi otkrili ko je dostigao limit od jednog pića dnevno.

Jučerašnja Karterova posjeta "Šarl de Golu" trebalo je da naglasi zajedničku riješenost američkih i francuskih snaga da poraze Islamsku državu. Obje zemlje izvode vazdušne napade na ekstremiste u Siriji i Iraku.

Bonus video: