Seul: Protest zbog hapšenja lidera sindikata

Tužilaštvo razmatra da li da uhapšenog predsjednika Korejske konfederacije sindikata Hana Sang Gjuna optuži za pobunu, tužbu koja nije podignuta od 1980-ih godina, kada je zemlja bila pod vojnom diktaturom
0 komentar(a)
Han Sang-gjun, Foto: Reuters
Han Sang-gjun, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2015. 15:57h

Više stotina Južnokorejaca okupilo se danas u Seulu na protestu zbog hapšenja lidera sindikata koji bi mogao da bude optužen za pobunu zbog izbijanja nasilja na ranijim antivladinim protestima.

Tokom prethodnih mjeseci bilo je više demonstracija protiv predsjednice Park Guen Hje koju kritikuju za loše postupanje prema članovima sindikata, protivnicima njenih napora da tržište rada učini fleksibilnijim.

Demonstranti planiraju da prošetaju do bolnice u kojoj je 69-godišnjak povrijeđen tokom protesta 14. novembra i dalje u komi.

Predsjednica radničke i grupe civilnog društva smatra odgovornim za nasilje na prošlomjesečnom skupu, kada je desetine ljudi povrijeđeno u sukobu s policijom.

Tužilaštvo razmatra da li da uhapšenog predsjednika Korejske konfederacije sindikata Hana Sang Gjuna optuži za pobunu, tužbu koja nije podignuta od 1980-ih godina, kada je zemlja bila pod vojnom diktaturom.

Prethodnih mjeseci je protiv novinara i aktivista koji su glasno govorili protiv predsjednice, podnijeto nekoliko optužbi za klevetu.

Takođe postoji i veliki otpor odluci vlade da od 2017. godine sve srednje i više škole koriste samo državne knjige iz istorije, što se smatra pokušajem zataškavanja diktature koja je prethodila demokratskoj tranziciji.

Park je ćerka ubijenog vojnog diktatora Parka Čunga Hea koji je vladao zemljom 1960-ih i 1970-ih godina.

Bonus video: