Fronteks pojačava prisustvo u Grčkoj

U 2015. godini više od 991.000 izbjeglica i migranata stiglo u Evropu kopnenim i morskim putevima, kao i da se očekuje da će do kraja godine njihov broj dostići jedan million
0 komentar(a)
Grčko-makedonska granica, Foto: Reuters
Grčko-makedonska granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2015. 15:23h

Fronteks će do kraja decembra pojačati prisustvo u Grčkoj, nakon što se dvije strane saglase da je potrebna veća operacija za kontrolisanje izbjegličkog talasa, prenose danas makedonski mediji saopštenje te evropske agencije za upravljanje granicama.

Kako se navodi, operacija "Poseidon Rapid Intervention" počeće 28. decembra, a predviđeno je raspoređivanje 376 oficira i prevodilaca, kao i eksperata za ispitivanje, istragu, uzimanje otisaka prstiju i pripremu dokumentacije.

Pripadnici Fronteksa biće iz različitih zemalja članica Evropske unije. Navodi se i da je u 2015. godini više od 991.000 izbjeglica i migranata stiglo u Evropu kopnenim i morskim putevima, kao i da se očekuje da će do kraja godine njihov broj dostići jedan million.

U posljednjih šest mjeseci, od 1. juna do 17. decembra, u Makedoniji je registrovan ulazak 384.017 izbjeglica i migranata.

Makedonija je od 19. novembra počela da sprovodi preporuke EU da propušta samo izbjeglice iz ratom zahvaćenih zona, odnosno iz Sirije, Avganistana i Iraka. Svi drugi imaju tretman ekonomskih izbjeglica i njima nije dozvoljeno da produže takozvanom balkanskom rutom ka zemljama EU.

Makedonski mediji su juče prenijeli izjavu ministra spoljnih poslova Lukemburga Žana Aselborna da bi pripadnici Fronteksa mogli da budu raspoređeni i u državama koje nisu članice EU, kao što su Makedonija i Srbija.

Bonus video: