Karter: Napad u kojem su poginuli irački vojnici bio greška obje strane

Prema izjavama neimenovanih zvaničnika, Iračani su naveli da je možda ubijeno 10 vojnika
0 komentar(a)
Ešton Karter, Foto: Beta/AP
Ešton Karter, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.12.2015. 15:04h

Američki ministar odbrane Ešton Karter izjavio je danas da je napad SAD u Iraku u kojem su možda ubijeni irački vojnici izgleda "greška u koju su umiješane obje strane".

Američka vojska je saopštila da su u vazdušnom napadu na Islamsku državu u petak, blizu grada Faludža, možda poginuli irački vojnici, ne precizirajući njihov broj. Prema izjavama neimenovanih zvaničnika, Iračani su naveli da je možda ubijeno 10 vojnika.

U saopštenju vojske se navodi da su napadi izvedeni na zahtjev iračkih bezbjednosnih snaga na terenu i na osnovu njihovih informacija. Grad Faludža je pod kontrolom Islamske države.

Karter je, tokom posjete američkom ratnom brodu "Kirsardž", (Kearsarge) u Persijkom zalivu, rekao da je pozvao iračkog premijera Hajdera el Abadija da mu izjavi saučešće.

Šef Pentagona je danas posjetio i francuski nosač aviona "Šarl de Gol", koji iz Zaliva kontroliše pomorske operacije međunarodne koalicije, predvođene SAD, protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriji.

To je prva posjeta jednog američkog ministra odbrane tom nosaču aviona, do koje je došlo u okviru njegove turneje po Bliskom istoku tokom koje će razgovarati s partnerima u koaliciji o većoj vojnoj saradnji u borbi protiv Islamske države.

Bonus video: