PODACI KOMITETA ZA ZAŠTITU NOVINARA

Kina, Egipat i Iran zemlje sa najvećim brojem uhapšenih novinara

Komitet za zaštitu novinara nije uvrstio na ovu listu novinare koje je zarobila Islamska država, ali se procjenjuje da je trenutno oko 40 novinara u zatočeništvu
0 komentar(a)
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2015. 13:05h

Kina, Egipat i Iran zauzimaju prvo mjesto na listi zemalja sa najvećim brojem pritvorenih novinara ove godine, a odmah iza njih slijede Eritreja, Etiopija i Turska, objavljeno je danas u izvještaju njujorškog Komiteta za zaštitu novinara.

Komitet za zaštitu novinara nije uvrstio na ovu listu novinare koje je zarobila Islamska država, ali se procjenjuje da je trenutno oko 40 novinara u zatočeništvu.

U izvještaju se navodi da je četvrtina od 199 novinara koliko se trenutno nalaze u zatvorima širom svijeta, uhapšena u Kini.

U zemlji pod komunističkom vladavinom predsjednika Si Đinpinga zatvoreno je 49 novinara, što je najveći broj od 1990. godine kada je Komunistička partija došla na vlast, piše u izvještaju.

Napomenuto je da izvještajem nije obuhvaćeno troje uhapšenih novinara radija Slobodna Azija koji su pokrivali tretman muslimana u Kini.

Najviše zabrinutosti izražava za Tursku gdje se broj pritvorenih novinara duplirao u posljednjih 14 godina.

Prošlog mjeseca više stotina demonstranata protestvovalo je zbog hapšenja novinara Kana Dundara i Erdema Gula, koji su optuženi za špijunažu zbog optužbi da Turska krijumčari oružje u Siriju. Demonstranti su tada uzvikivali "Slobodna štampa ne može se ućutkati".

U avgustu turske vlasti uhapsile su trojicu novinara Vice Njuza na kurdskom sjeverozapadu zemje. Jedan od njih, Mohamed Rasol još se nalazi u pritvoru, a on je irački državljanin koji je radio kao izvještač za novinsku agenciju AP i druge medijske organizacije.

Egipat sa 23 uhapšena novinara nalazi se na drugom mjestu ove liste. Zabilježen je napredak u odnosu na prošlu godinu kada je bilo uhapšeno 100 novinara, ali i pogoršanje u odnosu na 2012. godinu kada nije bilo uhapšenih novinara.

"Nigdje se klima za slobodu štampe nije tako pogoršala kao u Egiptu", navodi se u izvještaju i optužuje predsjednik Abdeh Fatah el Sisi da je pod izgovorom nacionalne bezbjednosti doveo do drastičnog pogoršanja slobode štampe u Egiptu.

El Sisi je u avgustu ove godine usvojio zakon koji predviđa visoke kazne za novinare koji ne prate politiku vlade.

Izvještač američkog lista Vašington Posta Džejson Rezajan jedan je od 19 novinara koji se nalaze u zatvoru u Iranu, islamskoj zemlji pod apsolutnom vlašću vladara Ali Hamneija i predsjednika Hasana Rohanija.

U izvještaju Komiteta za zaštitu novinara navodi se da je 17 novinara zatvoreno u Eritreji, zemlji koja najviše zloupotrebljava pravosuđe i gdje tokom dugogodišnje vladavine predsjednika Isajaka Afeverike nikom od zatvorenih novinara nije suđeno.

Premijer Etiopije Hailemarijam Desaleg naložio je hapšenje 10 novinara. Tokom posjete američkog predsjednika Baraka Obame ovoj zemlji predsjednik Desaleg suprotstavio se vladinoj kancelariji za demokratiju i naglasio je da su Etiopiji potrebni "etički novinari, ne oni koji prelaze crte".

U izvještaju se navodi da su zemljama u kojima se dosta novinara nalazi iza rešetaka u 2015. godini još i Azerbejdžan sa osam uhapšenih, Saudijska Arabija i Sirija sa po sedam uhapšenih, Vijetnam sa šest uhapšenih, Bangladeš i Mjanmar sa po pet uhapšenih novinara.

U odvojenom izvještaju Reportera bez granica navodi se da se u ovom trenutku 153 novinara nalazi u pritvoru širom svijeta, 54 novinara drže se kao taoci, o toga 18 novinara zarobila je ID, a devet pobunjenici u Jemenu.

Preporučujemo za Vas