RSF: Manje novinara uhapšeno, ali više oteto u 2015.

Broj novinara koji su uhapšeni je 2015. pala za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 153, saopštio je RSF, navodeći da je po tom pitanju Kina najlošija i da je ona "najveći svjetski zatvor za novinare"
0 komentar(a)
novinari, mediji, Foto: Shutterstock
novinari, mediji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2015. 08:17h

U ovoj godini je u svijetu uhapšeno manje novinara nego lani, ali je broj novinara koji su kidnapovani značajno povećan, objavila je danas organizacija "Reporteri bez granica" (RSF) u svom najnovijem godišnjem izvještaju.

Broj novinara koji su uhapšeni je 2015. pala za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 153, saopštio je RSF, navodeći da je po tom pitanju Kina najlošija i da je ona "najveći svjetski zatvor za novinare", prenijela je agencija AFP.

Poslije Kine, po broju uhapšenih novinara slijedi Egipat, a RSF je takođe osudio Iran i Eritreju zbog zatvaranja pripadnika sedme sile.

Tokom ove godine je ukupno 54 novinara kidnapovano, što je čak 35 odsto više nego lani, a zemlja u kojoj su ekstremisti ili kriminalci oteli najviše reportera je Sirija, u kojoj je kidnapovano 26 novinara, saopštio je RSF.

Samo Islamska država drži zarobljenima 18 novinara, uglavnom u Siriji i Iraku, navela je ta organizacija za zaštitu slobode štampe.

"U nekim konfliktnim zonama se razvila prava industrija kidnapovanja", izjavio je generalni sekretar RSF Kristof Deloar i ukazao na Jemen kao najnoviju problematičnu zemlju po tom pitanju, budući da su pobunjenici Huti i Al Kaida tokom 2015. u Jemenu kidnapovali 33 novinara, prema samo dva iz 2014. godine.

Libija bilježi najveći broj nestalih novinara u ovoj godini, pa se u toj zemlji trenutno osam novinara smatra nestalima, a politička klima u toj zemlji "otežava vođenje istraga za lociranje nestalih ljudi", naveo je RSF.

Bonus video: