EK opomenula Zagreb zbog nepoštovanja zakonodavstva EU

Komisija će, kako se navodi, brzo i efikasno sprovoditi postupke zbog povrede prava kako bi se osigurala potpuna usklađenost sa zakonodavstvom EU-a u toj oblasti
1 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.12.2015. 13:02h

Evropska komisija opomenula je Grčku, Hrvatsku i Italiju zbog neispravnog sprovođenja evropskog zakonodavstva kada je riječ o kontroli migranata, saopštilo je predstavništvo EK u Zagrebu.

Komisija će, kako se navodi, brzo i efikasno sprovoditi postupke zbog povrede prava kako bi se osigurala potpuna usklađenost sa zakonodavstvom EU-a u toj oblasti.

Komisija je upozorila Grčku, Hrvatsku i Italiju na ispravno sprovođenje Uredbe kojom se omogućuje efiksno uzimanje otisaka prstiju tražitelja azila i prenos podataka u centralni sistem Eurodaca tokom 72 sata.

Efikasno sprovođenje Uredbe o Eurodacu je, kako se navodi, ključna za funkcionisanje Dablinskog sistema i programe premiještanja EU.

Podsjaće se da je EK u oktobru uputila službene dopise Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji, ali da ni dva mjeseca nakon toga spomenuti problemi nisu rješeni.

EK je zato, kako se navodi, odlučila da uputi službene opomene Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji, što je prvi korak postupka zbog povrede prava.

Službene opomene prvi su službeni korak postupka zbog povrede prava. Nakon prijema službene opomene države članice imaju rok od dva mjeseca za odgovor, a u slučaju neizvještavanja moraju obavijestiti Komisiju o nacionalnim mjerama za prenošenje.

U nedostatku zadovoljavajućih odgovora ili obavještenja o nacionalnim mjerama Evropska komisija može odlučiti da uputi obrazložena mišljenja, što je drugi korak u postupku zbog povrede prava.

Nakon što države članice prime obrazložena mišljenja, imaju rok od dva mjeseca za odgovor Komisiji u kojem navode mjere koje su preduzele da bi se osiguralo potpuno prenošenje ili usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravom EU. Ako to ne učine, Komisija može odlučiti da te države članice tuži Sudu EU.

Bonus video: