Muslimani zgroženi Trampovom izjavom: To je rasizam pomiješan sa neznanjem

Bijela kuća je odmah reagovala na Trampovu izjavu, navodeći da je "neamerička" i objasnivši da je u suprotnosti sa svim američkim vrijednostima, te u suprotnosti sa interesima nacionalne bezbjednosti
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2015. 10:05h

Muslimani u Pakistanu i u Indoneziji osudili su u utorak poziv Donalda Trampa da se zabrani muslimanima ulazak u Sjedinjene Države, te kažu da je kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju rasista koji promoviše nasilje.

Trampova izjava o sprečavanju ulaska u SAD muslimanima izazvala je talas kritika i u Sjedinjenim Državama, počevši od Bijele kuće kao i od Trampovih konkurenata za republikansku nominaciju.

On je pozvao na "potpunu i kompletnu" zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države nakon nedavnog terorističkog čina u Kaliforniji u kojem je ubijeno 14 ljudi, a koji je počinio par radikaliziranih muslimana.

Kazao je pritom da ispitivanja pokazuju mržnju muslimana prema Amerikancima što može naciju dovesti u opasnost. Zabrana ulaska u SAD, prema njegovom mišljenju bi trebalo da ostane na snazi dok "predstavnici zemlje ne utvrde o čemu je riječ".

Bijela kuća je odmah reagovala na Trampovu izjavu, navodeći da je "neamerička" i objasnivši da je u suprotnosti sa svim američkim vrijednostima, te u suprotnosti sa interesima nacionalne bezbjednosti.

"To je tako apsurdna izjava da ne želim na nju čak ni da reagujem", rekla je Asma Džahangir, jedna od naprominentnijih boraca za ljudska prava u Pakistanu.

"To je najgora vrsta rasizma pomiješana sa neznanjem. Nadam se da neko ko želi da postane predsjednik SAD ne želi da se nadmeće sa pakistanskim mulom, neznalicom zločinačkog duha, koji osuđuje ljude zbog njihove vjere.. iako nismo razvijeni kao SAD, nikad nismo izabrali takve ljude da vladaju u Pakistanu".

Tahir Ašrafi, čelnik vijeća ulema, najvećeg pakistaniog vijeća muslimanskih klerika, kaže da Tramprove riječi promovišu nasilje.

"Ako neki muslimanski vođa kaže da se vodi rat između hrišćana i muslimana, mi ga osudimo. Stoga, zbog čega ne osuditi Amerikanca ako govori isto", kazao je on.

Portparol indonezijskog ministarstva spoljnih poslova Armanatha Nasir kazao je da njegova vlada neće komentsarisati predsjedničke kampanje u drugim zemljama, dodajući da je poznat stav Indonezije o terorizmu.

"Kao zemlja sa najvećom muslimanskom populacijom u svijetu, stav je Indonezije da islam uči miru i toleranciji", kazao je. "Teroristička djela nemaju nikakve veze sa religijom, zemljom ili rasom".

Din Sijamsudin, šef druge najveće muslimanske organizacije u Indoneziji, kaže da Trampove riječi shvata kao šalu.

"Smiješno je da postoji osoba u modernoj, globalizovanoj eri koja je tako uskogrudna da bi nekima zabranila da uđu u Ameriku".

Tportal.hr

Bonus video: