Tramp o stavu prema muslimanima: SAD su u ratu

"Imam prijatelje muslimane, to su vrlo dobri ljudi, ali znaju da problem postoji", rekao je Tramp na sastanku u Južnoj Karolini, nekoliko sati pošto je predložio zatvaranje granica za muslimane
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2015. 15:41h

Pretendent za kandidaturu Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp odbacio je danas kritike da je njegov predlog da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, neamerički, i poručio da su SAD "sada u ratu".

Tramp je danas, izjavio je da muslimanima treba zabraniti ulazak u SAD.

"Mi smo sada u ratu. Imamo predsjednika koji to ne želi da kaže", rekao je Tramp gostujući u programu "Dobro jutro Ameriko" TV stanice "ABC", povodom svog predloga, zbog koga su ga kritičari uporedili sa Adolfom Hitlerom.

Tramp je kazao da se ono što on predlaže "ne razlikuje" od poteza predsjednika Frenklina Ruzvelta, "koga su svi izuzetno poštovali" uprkos njegovim ratnim mjerama, koje su uključivale stavljanje Amerikanaca japanskog porijekla u logore za ratne zarobljenike u SAD.

Prema riječima Trampa, zabrana ulaska muslimana u SAD je neophodna, jer su SAD zapravo u ratu sa muslimanskim ekstremistima, koji su odgovorni za napade, uključujući prošlonedjeljnu masovnu pucnjavu u San Bernardinu u Kaliforniji, kada je ubijeno 14 ljudi.

Njegov predlog odbacile su i mnoge njegove kolege, kandidati za predsjedničku nominaciju iz redova republikanaca, naveo je AP.

Tramp je u danas pozvao na uvođenje totalne zabrane ulaska muslimanima u SAD, koja bi trebalo da bude na snazi dok se Kongres o tome ne izjasni.

U saopštenju, Tramp je naveo da ankete javnog mnjenja ukazuju na mržnju muslimana prema Amerikancima, što bi moglo da rezultira novim napadima.

"Bez obzira na ankete, svima je očigledno da je mržnja neshvatljiva. Odakle ta mržnja potiče i zašto, to moramo da utvrdimo", istakao je Tramp.

On je dodao da dok se to ne uradi i ne shvati problem i opasnost koju predstavlja ta prijetnja, SAD ne mogu biti "žrtva užasnih napada ljudi koji jedino vjeruju u džihad i nemaju osjećaja, niti poštovanja za ljudski život".

"Imam prijatelje muslimane, to su vrlo dobri ljudi, ali znaju da problem postoji", rekao je ranije danas Tramp na sastanku u Južnoj Karolini, nekoliko sati pošto je predložio zatvaranje granica za muslimane.

Zabrana ulaska u SAD, prema njegovom mišljenju, bila bi na snazi dok se "ne shvati o čemu je riječ".

On je podsjetio na nedavne napade u San Bernardinu u Kaliforniji, kao i na terorističke napade u Parizu prije tri nedjelje, upozorivši da će situacija postati gora.

"To će samo biti gore, imaćemo novi Svjetski trgovinski centar", koji je bio meta napada u SAD 11. septembra 2001. kada je poginulo 3.000 ljudi, smatra Tramp.

Bijela kuća osudila je Trampovu izjavu, uz ocjenu da je "u suprotnosti sa američkim vrjednostima".

Izjavu su osudili i brojni političari iz redova demokrata i republikanaca, kao i građani SAD.

U trenutku kada je Tramp pozvao da se muslimanima zabrani da uđu u SAD, CNN je objavio rezultate novih istraživanja prema kojima bi američki milijarder osvojio najviše glasova na prvim primarnim izborima u američkoj državi Ajovi.

Bonus video: