Usvojen nacrt globalnog sporazuma o klimi: Puno zagrada, spornih tačaka...

Ministri sada imaju još nedjelju dana za pregovore o konačnom sporazumu, pošto se višednevni samit u Parizu završava 11. decembra
0 komentar(a)
Samit o klimi, Pariz, Foto: Reuters
Samit o klimi, Pariz, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2015. 13:23h

Učesnici Međunarodne konferencije UN o klimi koja se održava u Parizu usvojili su danas nacrt globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena i proslijedili ga ministrima spoljnih poslova i zaštite prirodne sredine kako bi razradili preostale sporne tačke tog dokumenta.

Predsjedavajući radne grupe koja je radila na nacrtu proglasio je dokument usvojenim neposredno pred istek roka za to, danas u podne, nakon što su se pregovarači saglasili da naprave "kozmetičke promjene" koje su tražile neke delegacije, prenosi AP.

Nacrt sporazuma je pun zagrada i višestrukih opcija, što pokazuje da niz spornih tačaka ostaje da se razradi, a većina ih se odnosi na način definisanja obaveza zemalja u različitim fazama razvoja u borbi protiv klimatskih promjena.

Ministri sada imaju još nedjelju dana za pregovore o konačnom sporazumu, pošto se višednevni samit u Parizu završava 11. decembra.

Bonus video: