Ruski bombarderi oblijetali američku bazu na Guamu: "Zveckanje nuklearnim oružjem"

Poznato je da avioni Tu-95 nose nove ruske krstareće rakete dugog dometa Kh-55SM, koje mogu biti naoružane ili nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama i imaju domet od oko 2.700 kilometara
5 komentar(a)
Tupoljev 95, Foto: Shutterstock
Tupoljev 95, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.12.2015. 12:40h

Dva ruska strateška bombardera su 25. novembra oblijetala američku vojnu bazu koja se nalazi na pacifičkom ostrvu Guam, ne ulazeći u vazdušni prostor SAD, navodi sajt "Vašington fri bikon" pozivajući se na predstavnike američke Pacifičke komande.

Američki novinski sajt je oblijetanje tog ostrva nazvao "zveckanjem nuklearnim oružjem".

Kako je naveo jedan od zvaničnika Pacifičke komande, japanski lovci su presreli ruske bombardere tokom rane faze oblijetanja Guama, dok je američka komanda saopštila da nijedan američki avion nije poslat da presretne ruske bombardere pošto su letjeli u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Poznato je da avioni Tu-95 nose nove ruske krstareće rakete dugog dometa Kh-55SM, koje mogu biti naoružane ili nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama i imaju domet od oko 2.700 kilometara.

"Vašington fri bikon" podsjeća da je ovo četvrti put u protekle tri godine da ostrvo Guam oblete ruski bombarderi.

Neimenovani zvaničnici američkih oružanih snaga su rekli da su ovog puta iznad američke vojne baze preletjeli nuklearno sposobni avioni Tu-95.

Glavni zamjenik američkog podsekretara odbrane za politiku Brajan Mekion rekao je u srijedu u Kongresu da Moskva jača svoje vojne snage i angažuje se u "zveckanju nukleanim oružjem", uključujući prijetnje upotrebom nuklearnog oružja što, kako je rekao, pokreće pitanja o posvećenosti Rusije strateškoj stabilnosti.

"Kao odgovor na provokacije Moskve, Pentagon razvija nove bespilotne sisteme, novi dugometni bombarder, novu dugometnu krstareću raketu i mnogobrojna inovativna tehnološka rješenja", istakao je Mekion.

Na Guamu se nalazi vojna baza SAD na kojoj je raspoređena strateška avijacija, uključujući bombardere, nosače raketa "boing" B-92 "stratofortres“ i slabovidljive bombardere "nortrop" B-2 „spirit“, navodi agencija Sputnjik.

Ostrvo, dugo 54 kilometara, koje se nalazi na oko 10.000 kilometara od sjevernoameričkog kontingenta, baza je za četiri američke podmornice, a smatra se najznačajnijom američkom vojnom ispostavom u Aziji.

Bonus video: