Kina pomaže Afriku sa 60 milijardi dolara: Zdravstvo, obuka novinara, satelitske antene

Prema podacima Južnofričkog instituta za međunarodne poslove, kineska vlada postala je najveći međunarodni trgovinski partner Afrike u 2009. godini
68 pregleda 0 komentar(a)
Afrika, Foto: Shutterstock
Afrika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2015. 20:57h

Kineski predsjednik Si Đinping obećao je danas da će Africi obezbijediti 60 milijardi dolara za razvoj, što su lideri Kine i Afrike ocijenili kao "dobitak za obije strane".

Sijevu najavu prisutni su pozdravili aplauzom, a među njima bili su predsjednici Južne Afrike, Nigerije i Kenije, Jakob Zuma, Mahmadu Buhari i Uhuru Kenijata, kao i predsjedavajuća Komisiji Afričke unije Nkosazana Dlamini-Zuma.

Govoreći na Forumu o kinesko-afričkoj saradnji u Johanesburgu, Si je istakao da će 10 oblasti dobiti finansijska sredstva namijenjana, između ostalog, za infrastrukturne projekte, pomoć za zemlje pogođene sušom i hiljade stipendija za školovanje afričkih studenata.

Kineski predsjednik je obećao da će obezbijediti pomoć za unapređenje zdravstvenih ustanova u Africi, satelitski prijem u 10.000 afričkih sela, kao i obuku za stotine novinara.

Prema podacima Južnofričkog instituta za međunarodne poslove, kineska vlada postala je najveći međunarodni trgovinski partner Afrike u 2009. godini.

Vrijednost trgovine u 2014. godini procijenjena je na 201 milijardu dolara, što predstavlja nagli rast u odnosu na 10,6 milijardi dolara u 2000. godini.

Bonus video: