Arapski ambasadori: Palestinska država jedino riješenje za mir

Prije jordanskog predstavnika, ministarskom savjetu obratila se izraelska ambasadorka koja je rekla da je najveća prijetnja po regionanu bezbijednost Iran za koji je rekla da stalno krši rezolucije UN i obmanjuje međunarodnu javnost
0 komentar(a)
Palestina, Foto: Shutterstock
Palestina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2015. 12:08h

Jordanski ambasador Husam al Huseini izjavio je danas na ministarskom sastanku OEBS-a da je jedini put za rješavanje sukoba na Bliskom istoku uspostavljanje palestinske države s Istočnim Jerusalimom kao prijestonicom.

Husein je rekao da je Izrael nedavno ponovo pokrenuo spiralu nasilja svojim akcijama na palestinskim teritorijama.

"Jedini put je riješenje 'dvije države' i uspostavljanje palestinske države s Istočnim Jerusalimom kao prijestonicom", rekao je ambasador Jordana pri OEBS-u.

Prije jordanskog predstavnika, ministarskom savjetu obratila se izraelska ambasadorka koja je rekla da je najveća prijetnja po regionanu bezbijednost Iran za koji je rekla da stalno krši rezolucije UN i obmanjuje međunarodnu javnost.

Predstavnik Egipta Haled Šama rekao je da je njegova zemlja zabrinuta zbog eskalacije nasilja na palestinskim teritorijama i pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši efikasniji pritisak na sve strane da nađu riješenje.

"Neprihvatljivo je da međunarodna zajednica ništa ne radi dok Izrael koristi silu protiv nezaštićenih Palestinaca, mladih ljudi i djece", rekao je predstavnik Egipta.

Međunarodna zajednica mora da radi na pronalasku trajnog riješenja sukoba Izraela i Palestinaca, rekao je on i istakao da je riješenje za uspostavljanje mira da se Izrael povuče s okupiranih teritorija i da se osnuje nezavisna palestinska država s Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Jordan, Egipat i Izrael nisu članice OEBS-a, ali učestvuju na sastanku u Beogradu u okviru mediteranskog partnerstva OEBS-a.

Bonus video: