UNHCR zabrinut zbog nasilja na grčko-makedonskoj granici

UNHCR je naveo da je zabrinut zbog posljedica restrikcija koje na granicama sprovodi nekoliko država na Balkanu
0 komentar(a)
Grčko-makedonska granica, Foto: Reuters
Grčko-makedonska granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2015. 11:46h

UNHCR je saopštio danas da je zabrinut zbog tenzija i nasilja među migrantima i izbjeglicama na granici Grčke i Makedonije i pozvao vlasti tih država da upravljaju granicama u skladu sa principima zaštite ljudskih prava i prava izbjeglica.

U saopštenju UNHCR se navodi da su prethodnih dana porasle tenzije u Idomeniju, na grčkoj strani granice usljed ograničenja prijema izbjeglica i migranata iz zemalja koje nisu Sirija, Avganistan i Irak, a koja su uvele države duž zapadnobalkanske rute, što je u nekoliko navrata, dovele do nasilja i privremenog zatvaranja granice.

U sukobima grupa migranata i izbjeglica na grčko-makedonskoj granici juče je od strujnog udara stradao jedan čovjek, a najmanje dvoje je povrijeđeno.

"UNHCR izražava žaljenje zbog pogibije državljanina Maroka pod još nerazjašnjenim okolnostima. Ovaj incident dodatno naglašava potrebu da vlasti preduzmu odgovarajuće korake. Pozivamo vlasti u Grčkoj da hitno ponovo uspostave bezbjednost da bi se zaštili oni kojima je zaštita potrebna kao i radnici humanitarnih agencija i volonteri", dodaje se u saopštenju.

Izbjeglicama i migrantima kojima je odbijen ulazak u Makedoniju obezbjeđen je prevoz natrag u Atinu, gdje su i objekti za prihvat i zbrinjavanje i gdje je prisutno osoblje UNHCR-a koje im može ponuditi individualne pravne i druge savjete.

UNHCR je naveo da je zabrinut zbog posljedica restrikcija koje na granicama sprovodi nekoliko država na Balkanu.

"UNHCR preporučuje trijažu ljudi na osnovu njihovih potreba za zaštitom, a ne na osnovu njihovog državljanstva. UNHCR i druge organizacije pozvale su te države da ponovo uspostave mehanizme za koordinaciju i reagovanje koji su dogovoreni na Samitu zemalja Zapadnog Balkana 8. oktobra i sastanku lidera 25. oktobra 2015. godine", navodi se u saopštenju.

Bonus video: