Šef Fronteksa zabrinut zbog postavljanja ograda u EU

"Uznemiren sam, kao direktor Fronteksa i kao građanin EU zbog toga što države članice postavljaju ograde unutar Uniije", rekao je Legeri
81 pregleda 0 komentar(a)
ograda, Makedonija-Grčka, Foto: Reuters
ograda, Makedonija-Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2015. 09:50h

Direktor Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnim granicama država Evropske unije (Frontex) izrazio je zabrinutost što pojedine države postavljaju ograde na svojim granicama unutar EU u pokušaju da obuzdaju priliv migranata, prenijele su danas austrijske novine.

"Uznemiren sam, kao direktor Fronteksa i kao građanin EU zbog toga što države članice postavljaju ograde unutar Uniije", rekao je Fabris Legeri u intervjuu za austrijski dnevni list "Kurier", prenio je Rojters.

"Zato moramo da inteziviramo naše napore na spoljnim granicama", rekao je Legeri čija agencija zahtjeva još pripadnika granične policije i pograničnih snaga.

Makedonija je prošle nedjelje počela sa izgradnjom metalne ograde kako bi migrante koji žele da dođu do Zapadne Evrope zadržala na granici sa Grčkom.

To je posljednji u nizu slučajeva gdje države koje se nalaze duž glavne migracione rute od Grčke do Njemačke pokušavaju da zaustave izbjeglice postavljanjem ograde na granici svoje države.

Austrija je u oktobru saopštila da će početi da gradi ogradu na najprometnijim graničnim prelazima sa Slovenijom, koja je, takođe počle da podiže sopstvenu žičanu ogradu na djelovima svoje granice sa Hrvatskom.

Mađarska anti-migraciona vlada je u oktobru zatvorila granice za migrante i tako započela trend kojim je stavila teret na sistem otvorenih granica EU.

Bonus video: