Tusk: Nadzor do 18 mjeseci prije dozvole ulaska

"Ako želite da nadzirete migrante i izbjeglice, potrebno vam je više vremena od jednog minuta uzimanja otiska prsta. U međunarodnom zakonu, kao i u evropskom zakonu imamo to pravilo od 18 mjeseci, kao vrijeme nadzora koje nam je potrebno", rekao je Tusk
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2015. 07:17h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da bi izbjeglice koje pristižu u Evropu, prije nego što im se odobri ulazak, trebalo da budu zadržane do 18 mjeseci u prihvatnim centrima kako bi za to vrijeme moglo da se provjeri da li predstavljaju teroristički i bezbjednosni rizik.

"Ako želite da nadzirete migrante i izbjeglice, potrebno vam je više vremena od jednog minuta uzimanja otiska prsta. U međunarodnom zakonu, kao i u evropskom zakonu imamo to pravilo od 18 mjeseci, kao vrijeme nadzora koje nam je potrebno", rekao je Tusk u intervjuu za "Gardijan" i još pet evropskih listova.

Kako je prenio "Gardijan", Tusk je ocijenio da bi takva kontrola smanjila i spremnost izbjeglica i migranata da se odvaže na težak put ka Evropi.

"Danas je pristup Evropi, jednostavno rečeno, previše lak", rekao je bivši poljski premijer.

Kako ocjenjuje britanski list, Tusk se u intervjuu evropskim listovima u stavovima suprotstavio "najmoćnijem političaru Evrope", njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, tvrdeći da među vladama EU nema većine koja podržava sistem kvota o međusobnoj raspodjeli migranata među državama članicama.

Upravo je sistem kvota, kako podsjeća "Gardijan", ključna politika Merkelove u rješavanju migrantske krize, zbog koje se Njemačka našla među zemljama koje su najviše ugrožene.

Tusk je politiku "otvorenih vrata" Merkelove nazvao "opasnom".

Neki evropski lideri "su rekli da je ovaj talas migranata suviše velik da bi bio zaustavljen. Apsolutno sam siguran da treba da kažemo da je ovaj talas migranata previše velik da ne bude zaustavljen. Takva razlika u gledištima, međutim, mora biti rezultat zajedničkog napora. Nije riječ o jednom lideru", rekao je, između ostalog, Donald Tusk.

Bonus video: