DO 2009.

IAEA: Iran radio na nuklearnom oružju

Istraga IAEA je pokrenuta na osnovu obavještajnih podataka koje su obezbijedile SAD, Izrael i druge zemlje, kao i na osnovu istrage same IAEA i razgovora koje je obavila
0 komentar(a)
Nuklearne rakete, Foto: Shutterstock
Nuklearne rakete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2015. 19:20h

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da vjeruje da je Iran u prošlosti radio na nuklearnom oružju, ali da te aktivnosti nisu išle dalje od planiranja i eksperimentisanja s osnovnim komponentama.

Ta procjena je iznijeta u izvještaju IAEA kojim su okonačani skoro desetogodišnji pokušaji da istraži navode o optužbama sa Zapada.

U izvještaju se navodi da je većina rada na razvoju nuklearnog oružja Iran obavio prije 2003, premda su neke aktivnosti nastavljene do 2009.

Istraga IAEA je pokrenuta na osnovu obavještajnih podataka koje su obezbijedile SAD, Izrael i druge zemlje, kao i na osnovu istrage same IAEA i razgovora koje je obavila.

Agencija Asošiejtid pres navodi da je imala uvid u taj povjerljivi izvještaj, koji je značajan i zbog predviđenog ukidanja sankcija Iranu, pošto je Teheran postigao dogovor sa svjetskim silama o smanjenju nuklearnog programa.