Makedonski predsjednik traži raspoređivanje Fronteksa na granici s Grčkom

Kako prenose makedonski mediji, migranti, mahom iz Nepala, Irana, Konga, Palestine i Eritreje, postavili su s grčke strane ograde transparente kojima traže otvaranje granica i poručuju Evropskoj uniji: "Mi smo izbjeglice a ne teroristi"
82 pregleda 1 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Reuters
Đorđe Ivanov, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2015. 16:19h

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov ocijenio je danas poslije sastanka s generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom da se Makedonija uspešno suočava s migrantskom i izbjegličkom krizom, ali je naveo i da je za pravovremeno reagovanje na ilegalnu migraciju potrebno raspoređivanje Fronteksa na grčko-makedonskoj granici.

Ivanov je kao problem naveo i to što komunikacija i koordinacija s grčkom policijom i bezbjednosnim službama nije na zadovoljavajućem nivou, prenijeli su makedonski mediji.

Situacija na granici Grčke s Makedonijom kod prelaza Bogorodica kod Đevđelije stalno je napeta od 18. novembra od kada Makedonija, na zahtjev nekih zemalja članica EU, ne dozvoljava ulazak migrantima koji dolaze iz zemalja u kojima nema ratnih sukoba i koji imaju status ekonomskih migranata.

Kod mjesta Idomeni veća grupa migranata kojima nije dozvoljen ulazak u Makedoniju organizovala je danas protest ispred ograde na granici koju je podigla makedonska policija.

Kako prenose makedonski mediji, migranti, mahom iz Nepala, Irana, Konga, Palestine i Eritreje, postavili su s grčke strane ograde transparente kojima traže otvaranje granica i poručuju Evropskoj uniji: "Mi smo izbjeglice a ne teroristi".

Jutros je desetak migranata pokušalo da preskoči žičanu ogradu koju je makedonska policija postavila duž kote 59 kod Đevđelije, mjesta gdje izbjeglice i migranti najčešće prelaze, ali ih je makedonska policija spriječila u tome.

Zbog protesta takozvanih ekonomskih migranata s grčke strane granice, makedonska vojska i policija povećale su broj pripadnika na granici kod Đevđelije na kojoj je u toku podizanje zida od žice visine tri metra.

U isto vrijeme izbjeglice iz Sirije, Avganistana i Iraka, koje su dobile zeleno svjetlo od EU da imaju mogućnost da dobiju azil jer dolaze iz zemalja zahvaćenih ratom, bez problema prelaze grčko-makedonsku granicu.

Makedonski MUP je u ponedjeljak u prihvatnom centru kod Đevđelije registrovao 2.195 novih izbjeglica koje dolaze iz zemalja u kojima ima ratnih sukoba a svi su oni odmah nastavili put makedonsko-srpskog graničnog prelaza Tabanovce – Preševo.

Bonus video: