Mali: Napadnuta baza Ujedinjenih nacija, poginula dva mirovnjaka i civil

Francuske trupe i snage UN ulažu napore da stabilizuju stanje u bivšoj francuskoj koloniji Maliju u kome su islamski militanti 20. novembra napali hotel u glavnom gradu Bamakou
0 komentar(a)
UN, vojnici, Foto: Reuters
UN, vojnici, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2015. 10:38h

Neidentifikovana osoba ispalila je danas više raketa na bazu Ujedinjenih nacija (UN) u gradu Kidal na sjeveru Malija i tom prilikom stradala su dva mirovnjaka UN i jedan civil, javlja Rojters.

"Napad se dogodio oko četiri sata ujutro", rekao je portparol misije UN u Maliju Olivije Salgado za Rojters.

Prema riječima neimenovanog zvaničnika iz Misije UN u Maliju, u napadu su poginula dva pripadnika mirovnih snaga UN i jedan civil.

"Naš kamp u Kidalu su rano jutros napali teroristi raketama", rekao je zvaničnik UN i dodao da su poginuli pripadnici mirovnih snaga UN iz Ugande.

Drugi neimenovani izvor iz UN izjavio je AFP da je u napadu povređeno 14 osoba.

Francuske trupe i snage UN ulažu napore da stabilizuju stanje u bivšoj francuskoj koloniji Maliju u kome su islamski militanti 20. novembra napali hotel u glavnom gradu Bamakou.

Sjeverni Mali je bio okupiran do 2012. godine od strane islamističkih boraca koji su povezani sa Al-Kaidom. Oni su protjerani francuskom vojnom operacijom, ali se nasilje nastavilo.

Druge zapadnoafričke vlade se takođe bore protiv islamističkih militanata.

Boko Haram, vodeća takva grupa u regionu, ove godine je proširla napade iz Nigerije na susjedne države Niger, Kamerun i Čad, podsjeća britanska agencija.

Bonus video: