Jače snage makedonske policije na granici s Grčkom

Makedonski zvaničnici optužuju Grčku da ne radi ništa da smiri situaciju na granici, a od Grčke očekuju da sama i bez sile ukloni migrante sa granice, za koje su se druge zemlje članice EU izjasnile da im neće dati azil jer ih smatraju ekonomskim migrantima
0 komentar(a)
Đevđelija, Foto: Reuters
Đevđelija, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2015. 13:21h

Na graničnoj liniji sa Grčkom kod prelaza Bogorodica u blizini Đevđelije raspoređene su pojačane snage makedonske policije koje sprječavaju migrante koji dolaze iz zemalja u kojima nema rata da uđu u Makedoniju, prenijeli su danas makedonski mediji.

Iz Grčke u Makedoniju je u četvrtak ušlo 2.724 novih izbjeglica-migranata koji su registrovani i svi su prebačeni do graničnog prelaza sa Srbijom Tabanovce-Preševo, saopštio je danas makedonski MUP.

Sinoć je došlo i do sukoba sa migrantima kada je oko 300 njih odjednom pokušalo da nasilno uđe u Makedoniju uprkos jakom obezbjeđenju i ogradi od bodljikave žice.

Od prošle nedjelje makedonska policija ne propušta migrante koji dolaze iz zemalja u kojima nema ratnih sukoba, na osnovu zvaničnog obavještenja koje je makedonskom MUP-u uputila Slovenija kao prva članica šengenske zone EU u koju ulaze izbjeglice-migranti, da više neće dozvoljavati ulazak ekonomskim migrantima.

Na osnovu ove odluke makedonska policija dozvoljava prolazak i registraciju samo izbjeglicama iz Sirije, Iraka i Avganistana, dok se ostalima ne dozvoljava ulazak iz Grčke u Makedoniju.

Makedonski zvaničnici optužuju Grčku da ne radi ništa da smiri situaciju na granici, a od Grčke očekuju da sama i bez sile ukloni migrante sa granice, za koje su se druge zemlje članice EU izjasnile da im neće dati azil jer ih smatraju ekonomskim migrantima.

U isto vrijeme Grčka je optužila Makedoniju da "svojevoljno filtrira migrante i izbjeglice koji pokušavaju da dođu do zemalja EU". Grčka takođe tvrdi da ne može da spriječi ljude, koji stižu na grčka ostrva pod teškim uslovima preko mora, da nastave put dalje. Naglašava se i da bi za njihovo vraćanje u zemlje iz kojih potiču bilo neophodno postojanje takvog ugovora sa zemljama njihovog porijekla.

Bonus video: