Njemačka nudi vojna sredstva za pomoć Francuskoj

Štajnmajer je ocijenio da je vojna intervencija u Siriji legalna na osnovu zakona na snazi i međunarodnog prava i poslije rezolucije Savjeta bezbjednosti UN usvojene nedjelju dana poslije terorističkih napada u Parizu od 13. novembra
0 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2015. 20:14h

Njemačka, koja je do napada u Parizu bila uzdržana oko intervencije u Siriji, objavila je danas da je spremna Francuskoj da pomogne u borbi protiv Islamske države slanjem fregate, izviđačkih aviona i letilica za snabdjevanje.

"Mi možemo da obezbijedimo tri komponenete: zaštitu, izviđanje i logistiku", rekla je njemačka ministarka odbrane Ursula fon de Lejen.

Ona je precizirala da bi fregata mogla da obezbijedi "zaštitu" francuskom nosaču aviona Šarl de Gol, da bi komponenta "izviđanja" mogla da bude obezbijeđena satelitom i avionima "tornado" a "logistika" avionima za snabdjevanje.

Njemačka ministarka je ovo izjavila novinarima poslije sastanka poslanika vladajuće koalicije uključujući Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) i socijaldemokrate (SPD).

Ova odluka donijeta je dan pošto je njemačka kancelarka Angela Merkel obećala svom kolegi Fransoa Olandu u Parizu da će brzo odgovoriti na zahtjev Francuske o pružanju dodatne pomoći toj zemlji u borbi protiv terorizma.

Ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je rekao, govoreći pored ministarke odbrane, da je važno nastaviti diplomatske napore da bi se našlo rješenje za sirijski sukob.

"Ali u tome nećemo uspjeti ako se vojno ne suprotstavimo Islamskoj državi i Frontu al Nosra i drugim terorističkim grupama u Siriji", rekao je on.

On je ocijenio da je vojna intervencija u Siriji legalna na osnovu zakona na snazi i međunarodnog prava i poslije rezolucije Savjeta bezbjednosti UN usvojene nedjelju dana poslije terorističkih napada u Parizu od 13. novembra.

Njemačka, koja inače oklijeva da šalje svoje snage van zemlje zbog svoje prošlosti bila je, do napada u Parizu, neodređena prema vazdušnim udarima zapadnih zemalja i Rusije na položaje Islamske države u Siriji, smatrajući da prioritet treba da bude dat pregovorima.

Njemačka ipak ima jednu misiju od stotinak ljudi koja obučava i oprema kurdske borce koji se bore protiv Islamske države na sjeveru Iraka. A njemačka vlada je ranije objavila poslije napada u Parizu da će poslati 650 vojnika u Mali da pomogne Francuskoj u Africi.

Bonus video: