OBARANJE AVIONA

Turska vojska objavila snimak navodnog upozorenja

Nekoliko stotina mladih aktivista bacalo je kamenice i jaja na ambasadu Turske u Moskvi zbog obaranja aviona
0 komentar(a)
Obaranje ruskog aviona, Foto: Reuters
Obaranje ruskog aviona, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 20:47h

Turska vojska je danas objavila audio snimak upozorenja ruskom avionu da "promijeni kurs" prije nego što je juče srušen kod granice Sirije.

Dopisnik “Raša tudej”bio je prvi novinar koji je razgovarao sa pilotom koji je uspio da preživi pad aviona.

Kako prenosi ovaj sajt, pilot je pregledan u ruskoj vojnoj bazi u Siriji i rekao je da se osjeća dobro.

"Doveden je u bazu i vidio sam ga za doručkom. Na prvi pogled izgleda dobro. I doktori su rekli da njegovo zdravlje nije ugroženo" ispričao je novinar „Raša tudej“.

Jednog od dva pilota koji su se katapultirali iz ruskog aviona kojeg je oborila turska vojska su spasile sirijske i ruske snage i on je sada bezbjedan, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Operacija je uspješno okončana. Pilot je doveden u našu bazu. Živ je i zdrav", rekao je Šojgu, a prenijela agencija Tas s.

On je istakao da je operacija spasavanja trajala 12 sati i dodao: "Zahvaljujem se svim našim ljudima koji su čitavu noć radili na ovome, uz velike rizike."

Drugi pilot je povrijeđen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti, izjavio je danas ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov.

"Kada je avion oboren, oba pilota su se katapultirala iz letjelice, od kojih je jedan prvo povrijeđen kada se spustio padobranom, a potom su ga na zemlji divljački ubili džihadisti koji su se nalazili u toj oblasti", rekao je on za radio "Europe 1".

Turska je juče oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povrijedio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Dešavanja u vezi sa ovim događajem pratite UŽIVO:

21:30 Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da svjetske sile moraju da sarađuju da bi spriječile dalje pogoršanje odnosa između Rusije i članice NATO Turske, nakon što su turske snage oborile ruski avion.

"Svi moramo da radimo na smirivanju situacije", rekao je Oland.

Sličnu poruku uputio je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

20:50 Nekoliko stotina mladih aktivista bacalo je kamenice i jaja na ambasadu Turske u Moskvi zbog obaranja aviona. Više o tome čitajte OVDJE.

19:09 Turska vojska je danas objavila audio snimak upozorenja ruskom avionu prije nego što je srušen kod granice Sirije.

Kako piše Rojters, može se čuti kako na snimku neko izgovora: “promijenite svoj kurs”.

Pilot oborenog aviona je ranije kazao da nisu dobili upozorenje turskih vazduhoplovnih snaga.

19:05 Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, pozvao na mir i dijalog između Turske i Rusije nakon obaranja ruskog aviona.

17:51 Poslije obaranja aviona, ruske turističke agencije otkazuju paket aranžamne za Tursku. Više od tri miliona Rusa boravilo je u Turskoj 2014. godine.Više o tome pročitajte OVDJE.

17:32 Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je ministru Sergeju Lavrovu izrazila saučešće zbog ubistva ruskog pilota u Siriji. Više o tome čitajte OVDJE.

Lavrov će se sastati sljedeće nedjelje sa Mogerini, ali i turskim šefom diplomatije u Beogradu.

16:52 Sirijski Kurdi najavili da su spremni za koaliciju sa Rusijom u borbi protiv terorista.

"Sve do sada nismo bili u prilici da ostvarimo kontakt sa Rusijom, jer njihova kampanja nije podrazumijevala i naš region. Sada kada se otvorila ta mogućnost, biće nam drago da ostvarimo dijalog i vojnu saradju u borbi protiv terorizma", izjavio je Salih Muslim Muhamed, lider Kurdistanske demokratske partije.

15:54 "Turski avioni nam nisu dali nikakvo upozorenje prije nego što su nas oborili", izjavio je preživjeli ruski pilot, za ruski kanal R1.

On je demantovao da su ugrozili turski vazdušni prostor.

"Nemoguće je da smo ušli u turski vazdušni prostor, letjeli smo na granici od 6.000 metara, bilo je vedro vrijeme, imali smo kontrolu nad putanjom", izjavio je pilot, kojeg su spasile jedinice Bašera al Asada.

13:25 Preživjeli ruski pilot krio se preko 12 sati na neprijateljskoj teritoriji, prenosi NBC.

U akciji spašavanja pilota poginuli su jedan pilot i jedan član ruskih marinaca, ali sam pilot je uspio da ostane živ.

Njega su kasnije "pokupile" sirijske trupe Bašera al Asada.

12:44 Incident sa ruskim Su-24 liči na planiranu provokaciju, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu pokušao je da opravda akcije svog Ratnog vazduhoplovstva narušavanjem granice sa Sirijom ruskog Su-24" izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je podsjetio turskog kolegu na Erdoganove riječi: kratko kršenje vazdušnog prostora ne može biti uzrok za primjenu sile.

Ruski ministar je naglasio da Rusija nema namjeru da ratuje sa Turskom.

U Moskvi veliki broj pitanja izaziva i činjenica da linija za hitne veze Turske nije bila uključena ni prije ni poslije incidenta sa Su-24, dodao je ruski ministar.

12:40 Najteži incident između Rusije i NATO-a u poslednjih 60 godina odvio se u utorak kada su turske snage oborile ruski vojni avion, a ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić tim povodom kaže da je situacija izuzetno opasna jer se ne zna na koji će način sada Rusija reagovati.

"Ovo je jedna od najozbiljnijih i najopasnijih situacija koje se ja mogu sjetiti. Dvije izrazito ekspanzivne zemlje s dva izrazito snažna lidera u direktnom sukobu gde je Turska srušila ruski avion. Situacija je opasna zato što se ne zna na koji način tu situaciju demontirati odnosno ublažiti obzirom da Turska, s jedne strane ima pravo braniti svoj vazdušni prostor, ali rušenjem aviona je reagovala najekstremnije što se na takvu situaciju može reagovati. Pitanje je kako će ruska strana na to reagovati - istom mjerom, što bi bilo katastrofalno, ili se zadržavajući na diplomatskim metodama”, rekla je Pusić.

Pusićeva smatra da je NATO reagovao na incident podržavši tursko pravo da zaštiti vlastiti teritoriju.

"Mislim da je u ovom trenutku cijeli svijet u opasnosti od terorizma. To je priroda terorizma. Kao članica NATO-a postoje pravila i nijedna zemlja ne ulazi u konflikt bez odluka svog parlamenta. Ali da, normalno da je ovo opasno za Hrvatsku i za sve druge države. Hrvatska sigurno nije prva na liniji ugroženosti, ali za sve zemlje je opasno", smatra Pusić.

12:38 Obaranje ruskog aviona od strane Turske komplikuje proces pronalaženja političkog rješenja za Siriju i mora biti učinjeno sve da se izbjegne dalja eskalacija, upozorila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Situaciju dodatno otežava obaranje ruskog aviona", rekla je Merkelova pred poslanicima Bundestaga, komenatrišući situaciju u Sriji, prenosi Rojters.

Ona je dodala da svaka zemlja ima pravo da brani svoju teritoriju.

"Ali s druge strane znamo kako je napeta situacija u Siriji i okolnim oblastima. Razgovarala sam juče sa turskim premijerom i zatražila od njega da učini sve što je u njegovoj moći u cilju deeskalacije", rekla je Merkelova.

12:21 Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da njegova vlada ne želi da podstiče rast tenzija sa Rusijom, nakon što su turski lovci iznad tursko-sirijske granice oborili ruski vojni avion.

"Nemamo namjeru da pogoršavamo odnose sa Ruskom Federacijom. Rusija je naš prijatelj i naš susjed", rekao je Davutoglu u obraćanju članovima vladajuće stranke AKP u turskom parlamentu, prenijela je agencija AP.

On je ipak upozorio Rusiju da u Siriji, gdje ruska vojska gađa mete Islamske države, ne može da vrši napade na Turkmene, Sirijce turskog porijekla, pod izgovorom da se bori sa džihadistima.

Davutoglu je dodao da zvanična Ankara i dalje drži otvorenima sve kanale komunikacije sa Moskvom.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

12:15 Šef diplomatije Grčke Nikos Kocijas je, u telefonskom razgovoru sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, izrazio solidarnost sa ocjenama Rusije da su akcije Ankare neprijateljske i dijametralno suprotne od ciljeva borbe protiv terorističke organizacije "Islamska država".

"U ime rukovodstva zemlje, grčki ministar je izrazio žaljenje u vezi sa ruskim avionom koji je oborila turska avijacija i pogibijom pilota koji je izvršavao antiterorističke zadatke u Siriji. U Atini su solidarni sa ocjenama predsjednika Rusije da su akcije Ankare neprijateljske prema Rusiji i u suprotnosti sa ciljevima koalicije protiv 'Islamske države"saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

12:13 Ruska vlada obećala je da će krivci za incident sa avionom biti pronađeni i adekvatno kažnjeni.

"Uništićemo teroriste koji su to uradili. I naš ministar Sergej Šojgu rekao da će u Siriju biti dopremljen najsavremeniji sistem odbrane, koji neće dozvoliti da se u budućnosti dogode ovakve situacijie" rekao je potpredsjednik ruske vlade, a prenose ruski mediji.

12:10 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da se nakon obaranja ruskog borbenog aviona "Su-24" nad Sirijom ne može isključiti mogućnost dodatnih incidenata. Putin je rekao i da aktuelna turska vlada namjerno vodi zemlju ka "islamizaciji".Više o tome čitajte OVDJE.

12:07 Pilot koji je nastradao kada su turske snage oborile ruski avion, biće postuhmno odlikovan, prenose ruski mediji.

Njemu će posthumno biti dodijeljen orden Heroj Ruske federacije, najviše počasno zvanje u Rusiji, a takođe će biti odlikovan i pilot koji je spasen, izjavio je Vladimir Putin.

11:26 Ministarstvo odbrane Rusije je donijelo odluku da pruži dodatnu pomoć Vojno-kosmičkim snagama Rusije u vazduhu, pa je u priobalno područje Latakije upućena krstarica „Moskva“.

"Biće preduzete mjere za jačanje protivvazdušne odbrane. S tim ciljem krstarica ’Moskva‘, ojačana sistemima PVO ’fort‘, sličnim S-300, zauzeće položaj blizu obale Latakije. Upozoravamo da će svi ciljevi koji predstavljaju za nas potencijalnu opasnost biti uništeni", rekao je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije Sergej Rudskoj.

Gardijska raketna krstarica „Moskva“ je okosnica Crnomorske flote. Do posljednjeg naređenje Generalštaba Ruske Federacije ona je osiguravala bezbjednost baze Hmejmim sa mora gde se nalazi grupa aviona Vojno-kosmičkih snaga Rusije koja izvodi operacije protiv Islamske države.

Krstarica „Moskva“ je ojačana protivvazdušnim raketnim kompleksom dalekog dometa S-300M „Fort“, a njene zalihe municije čine 64 rakete.

11:18 Tursko rušenje ruskog aviona, koji zvanična Ankara pravda neovlašćenim ulaskom u turski vazdušni prostor - izuzetno je opasan trenutak u sirijskom građanskom ratu i nikako ne bi trebalo izgubiti iz vida da ovo nije prvi slučaj da su ruske letjelice oborili avioni koje su izradili Amerikanci, ili obratno - a da to nije izazvalo Treći svjetski rat. Više o tome čitajte OVDJE.

11:06 Rusija će razmjestiti protivvazdušni odbrambeni sistem "S-400" u vazduhoplovnoj bazi Hmeimim u Siriji, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je objavio odluku na sastanku u Ministarstvu odbrane.

Odluka je donesena nakon što su turski borbeni avioni "F-16" juče oborili ruski borbeni avion "Su-24" na granici Sirije i Turske.

"S-400 trijumf" je protivvazdušni sistem koji koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila.

Sistem istovremeno prati do 36 ciljeva, domet pogađanja mu je do 400 kilometara, a obara ciljeve na visini do 30 kilometara. Čitav sistem smešten je na mobilna vojna vozila, a može da se postavi i aktivira za samo pet minuta.

Ministarstvo odbrane objavilo je ranije da će ubuduće svi avioni koji učestvuju u vazdušnim udarima u Siriji imati zaštitu, da će vazdušna odbrana biti pojačana razmještanjem brodova sa krstarećim raketama u blizini obale Latakije i da su suspendovani svi vojni kontakti sa Turskom.

10:26 Rusija bi bila spremna na "osnivanje zajedničke komande" za borbu protiv Islamske države, u sklopu koje bi zvanična Moskva sarađivala sa Francuskom, SAD-om, pa čak i Turskom, izjavio je danas ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov. Više o tome čitajte OVDJE.

10:14 Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da njegova zemlja ne želi eskalaciju tenzija u odnosima sa Rusijom zbog obaranja ruskog aviona, ali je istakao da će uvijek braniti turske granice.

"Nemamo namjeru da izazovemo eskalaciju tenzija oko ovog incidenta. Mi samo branimo našu bezbjednost i pravo naše braće", rekao je Erdogan u Istanbulu, a prenijela agencija AFP.

On je ipak dodao kako niko ne može da očekuje od Turske da ćuti kad dođe do povrede njenih granica.

Erdogan je rekao da su turski lovci pucali na ruski vojni avion dok se on nalazio u turskom vazdušnom prostoru, ali je on pao na teritoriju Sirije, ako su neki djelovi pali u Turskoj i povrijedili dvoje turskih državljana.

9:41 Televizija ANNA-News je objavila ekskluzivan snimak spašavanja ruskog pilota. Video pogledajte OVDJE.

9:24 Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je danas da je Turska počinila zločinačku akciju obaranjem ruskog aviona "Su-24" u Siriji, te da će biti teško otkloniti štetu koja je time nanijeta dobrosusjedskim odnosima Rusije i Turske, uključujući ekonomsku saradnju. Više o tome čitajte OVDJE.

9:20 Sjedinjene Američke Države vjeruju da su turski lovci gađali ruski vojni avion dok se on nalazio u sirijskom vazdušnom prostoru, a nakon što je na kratko ušao u vazdušni prostor Turske, izjavio je danas za Rojters jedan američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

On je naveo da je ta procjena donesena na temelju podataka o količini infracrvene energije koju emituje avion, prenijela je britanska agencija.

Rojters je sinoć prenio izjavu još jednog neimenovanog američkog zvaničnika, koji je rekao da SAD vjeruju da je upad ruskog vojnog aviona u turski vazdušni prostor trajao tek nekoliko sekundi, nakon čega su ga turski lovci oborili.

Rusko Ministarstvo odbrane je, međutim, sinoć objavilo snimak koji potvrđuje da ruski avion Su-24 ni u jednom trenutku nije napustio sirijski vazdušni prostor.

9:11 Jedan od dvojice pilota koji su se katapultirali nakon što je njihovu letjelicu oborila turska vojska spašen je kada ga je pronašla Sirijska armija, rekao je ruski ambasador u Francuskoj, a prenosi Rojters.

"Jedan od dvojice pilota je bio ranjen kada je padobranom počeo da se spušta i ubijen je na krajnje divljački način od strane džihadista u tom reonu. Drugi pilot je uspio da pobjegne. Prema posljednjim informacijama spasen je od strane sirijske armije i već je na putu ka ruskoj bazi - rekao je ambasador Aleksandar Orlov za Evropa 1 radio.

Brojni ruski mediji objavili su jutros informaciju, pozivajući se na izvore iz Sirije, da je drugi ruski pilot iz juče oborenog Suhoja – živ i spasen.

8:45 Više od 600 ljudi protestovalo je u sinoć ispred Ambasade Turske u Moskvi nakon što je Turska oborila ruski avion na granici između Turske i Sirije.

Kako je javio izvještač TAS S-a, demonstranti su nosli transparente na kojima je pisalo "Nož zabijen u leđa" i "Ne idemo u Tursku".

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak koji potvrđuje da ruski avion Su-24 ni u jednom trenutku nije napustio sirijski vazdušni prostor.

Kako je prenio Sputnjik, letački podaci koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, pokazuju da Su-24 ni u jednom trenutku nije ušao u turski vazdušni prostor i da je napadnut dok je izvodio legitimne manevre iznad Sirije.

Turski predsiednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Turska ima pravo da štiti svoje granice i istakao da je Turska na svaki način nastojala da izbiegne da do današnjeg incidenta dođe.

"Uprkos tome što je upozoren 10 puta u pet minuta zato što se približavao našoj granici, ruski avion je nastavio sa kršenjem našeg vazdušnog prostora. Taj avion je oboren intervencijom naših lovaca F-16", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.