Bangladeš: Ranjen reporter koji je izvještavao sa sahrane pogubljenih lidera opozicije

Kada su Mudžahid i Šovdhuri osudjeni na smrt, 2013. godine, Bangladeš je bio zahvaćen najvećim nemirima od rata za nezavisnost 1971. U neredima je stradalo 500 ljudi
0 komentar(a)
Bangladeš zatvor, Foto: Beta/AP
Bangladeš zatvor, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.11.2015. 12:55h

Reporter lokalne televizije Mohona u Bangladešu ranjen je danas dok je izvještavao sa sahrane dvojce opozicionih lidera koji su pogubljeni pošto su proglašeni krivim za zločine tokom Rata za nezavisnost 1971. godine.

U Bangladešu su danas pojačane mjere bezbjednosti nakon što su vlasti pogubile ova dva opoziciona lidera.

Ranjen je Radžib Sen koji je smješten u bolnicu u okrugu Čitagong. Za sada nema informacija o tome ko ga je ranio i kako.

Ali Ahsan Mohamad Mudžahid i Salaudin Čoduri pogubljeni su juče pošto su proglašeni krivima za ratne zločine, za vrijeme rata za nezavisnost 1971. godine.

Bangladeški ministar pravde Anisul Huk potvrdio je da su dvojica osuđenika pogubljena, pošto je predsjednik Abdul Hamid odbio da ih pomiluje.

Kada su ova dva političara osuđeni na smrt, 2013. godine, Bangladeš je bio zahvaćen najvećim nemirima od rata za nezavisnost 1971. U neredima je stradalo 500 ljudi.

Rat za oslobođenje tadašnjeg istočnog Pakistana od Islamske Republike Pakistan trajao je od 26. marta do 16. decembra 1971. godine.

U glavnom gradu Daki i u nekoliko najvećih gradova u zemlji, na ulicama su raspoređene pojačane policijske snage, a opozicija je pozvala na generalni štrajk u znak protesta zbog izvršenja smrtne kazne.

Bonus video: