Tramp podržao, pa se distancirao od ideje registra muslimana

Američki milijarder je juče u obraćanju skupu u Alabami rekao da su raniji medijiski izvještaji o njegovim izjavama bili netačni, ali je ipak podržao uvođenje dodatnog nadzora, kako izbjeglica koje pristižu, tako i određenih džamija u SAD
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2015. 08:52h

Najvjerovatniji kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp pokušava da se distancira od ideje o osnivanju državnog registra muslimana u SAD, koja je naišla na oštre kritike njegovih rivala u stranci i nevjericu stručnjaka za pravo.

Tramp je prvi put komentarisao ideju upostavljanja registra za muslimane u četvrtak u intervjuu za "Jahu njuz", kad je na pitanje o tome da li treba muslimani treba da budu registrovani u nekoj bazi podataka ili da nose posebne dokumente u kojima se navodi njihova vjera rekao:

"Moraćemo pomno da razmotrimo mnogo stvari", prenijela je agencija AP.

Istog dana je novinar NBC Njuza pitao Trampa da li treba da postoji baza podataka za praćenje muslimana u SAD, a on je rekao da "treba da postoje mnoge baze podataka, a ne samo ta".

Na pitanje da li je to nešto što bi Tramp uveo ukoliko postane predsjednik SAD, američkih milijarder je rekao: "Sigurno bih to uveo. Apsolutno".

On je dodao da će muslimani "morati da budu registrovani".

Njegovi rivali za kandidaturu Republikanske stranke na izborima za predsednika države su oštro kritikovali Trampa, pa je bivši guverner Floride Džeb Buš nazvao tu ideju "odvratnom", senator Floride Marko Rubio ju je opisao kao "nepotrebnu" i nešto što Amerikanci ne bi podržali.

Senator Teksasa Ted Kruz, koji je dosad tokom kampanje uglavnom izbjegavao da kritikuje Trampa, rekao je: "Nisam fan osnivanja državnih registara američkih građana".

Tramp je u intervjuu televiziji "Foks Njuz" u petak pokušao da objasni svoj stav:

"Želim da bude sastavljena lista sirijskih izbjeglica koje će predsjednik Barak Obama primiti u zemlju, ako ga mi Republikanci ne spriječimo".

Taj američki milijarder je juče u obraćanju skupu u Alabami rekao da su raniji medijiski izvještaji o njegovim izjavama bili netačni, ali je ipak podržao uvođenje dodatnog nadzora, kako izbjeglica koje pristižu, tako i određenih džamija u SAD.

Bonus video: