TENZIJE IZMEĐU DVIJE ZEMLJE

Ne pogađa samo Evropu: Migrantska kriza na granici Nikaragve i Kostarike

Vlasti Kostarike u petak su saopštile da će izdati posebne sedmodnevne vize za više od 1.700 migranata sa Kube koji su zadržani proteklih dana nakon što su prešli granicu i ušli u zemlju iz Paname
102 pregleda 0 komentar(a)
Kubanski migranti, granica Nikaragve i Kostarike, Foto: Reuters
Kubanski migranti, granica Nikaragve i Kostarike, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2015. 07:16h

Više od 1.000 migranata sa Kube na putu ka Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokušali su proteklog vikenda da pređu granicu Kostarike i uđu u Nikaragvu, što je izazvalo tenzije izmedju dva susjeda kada su snage bezbjednosti pokušale da ih vrate.

Poslije otopljavanja odnosa Vašingtona i Havane, neki Kubanci krenuli su u Centralnu Ameriku u nadi da će preko Meksika ući u SAD.

Vlasti Kostarike u petak su saopštile da će izdati posebne sedmodnevne vize za više od 1.700 migranata sa Kube koji su zadržani proteklih dana nakon što su prešli granicu i ušli u zemlju iz Paname.

Vlada Nikaragve oštro je juče odgovorila saopštenjem u kojem se kaže da je Kostarika "namjerno i neodgovorno nastavila da izbacuje" kubanske migrante na njenu teritoriju, narušavajući nacionalni suverenitet. Nikaragvanska sandinistička vlada, predvođena Danijelom Ortegom, u savezu je sa Kubom.

Ministar vanjskih poslova Kostarike Manuel Gonzales uzvratio je da je Nikaragva zadržala oko 1.100 migranata sa Kube koji su pokušali da pređu granicu u nedjelju i da migranti tvrde da je na njih pucano i da je bačen suzavac.

On je optužio Orteginu vladu da je poslala armiju na migrantsku populaciju.

Zvaničnici Kostarike rekli su da su pripremili skloništa i kampove za odbijene Kubance.

U Evropi već mjesecima vlada migrantska kriza, zbog izbjeglica i koje su pobjegle iz Sirije, Iraka, Avganistana i drugih kriznih područja u Aziji i Africi.

Preporučujemo za Vas