Netanjahu: Izrael dijeli inforamcije o Islamskoj državi sa saveznicima

"Napad na bilo koga od nas bi trebalo smatrati napadom na sve nas. Sav terorizam se mora osuditi i protiv njega se boriti jednako s nepokolebljivom odlučnosću", zaključio je izraelski premijer
4 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2015. 11:15h

Izrael dijeli obavještajne informacije o Islamskoj državi i drugim terorističkim organizacijama sa svojim saveznicima, rekao je sinoć izraelski premijer Benjamin Netanjahu u prvom javnom komentaru napada u Parizu u petak uveče.

"Izrael posjeduje obavještajne informacije, mi nismo marginalni igrač u ovom polju i informacije koje imamo dijelimo sa Francuskom i drugim relevantnim zemljama, ne samo od juče, " istakao je on, dodavši: "To je važan dio saradnje protiv terorizma IS i terorizma radikalnog islama uopšte."

Izrael sarađuje sa drugim zemljama na "različite načine", rekao je premijer uz napomenu da to ne može da iznese u javnost, prenijeli su izraelski mediji. On je ujedno ponovio ono što je izhavio odmah poslije napada u francuskom glavnom gradu, u kojima je ubijeno najmanje 129 ljudi, da Izrael stoji "rame uz rame" sa Francuskom u borbi protiv terorizma. Takođe je naveo da je naredio da se pojača bezbjednost oko izraelskih misija u svijetu.

Na novinarsko pitanje da li bi Izrael trebalo da brine o sljedećem udaru IS, koji bi se mogao desiti u Izraelu, imajući u vidu da su događaji pokazali da je ta organizacija sposobna da izvede napad u srcu Evrope, Netanijahu je rekao da je IS nedavno pojačala svoje terorističke aktivnosti, uključujući i obaranje ruskog aviona nad Sinajem.

I dok se ne postavlja pitanje o namjerama terorističkih grupa, koje su očigledne, on je rekao da nije još jasno da li je ostatak svijeta voljan da se bori protiv njih.

"Protiv terorizma se ne može boriti selektivno," naglasio je Netanjahu, dodavši da očekuje da oni koji osuđuju napade u Parizu takođe osude napade na Izraelce.

"Nemoguće je reći da postoje loši i dobri teroristi. Svi teroristi su loši," rekao je on, aludirajući posebno na palestinski napad na Zapadnoj obali u petak u kome su ubijena dva Izraelca, otac i sin.

"Terorizam je namjerno i sistematsko ubijanje civila. Nikada ne može biti opravdan. Terorizam se uvijek mora osuditi. Protiv njega se uvijek mora boriti," rekao je Netanjahu, ocijenivši da su nevini ljudi u Parizu, poput onih u Londonu, Madridu, Mumbaiju, Buenos Ajresu i Jerusalimu, žrtve islamskog terorizma, a ne uzrok.

"Kao što sam govorio dugo godina, militantni islamski terorizam napada naše društvo, jer želi da uništi našu civilizaciju i naše vrijednosti", dodao je on, pozvavši na ujedinjenje civilizovanog svijeta da se pobijedi kuga terorizma širom svijeta.

"Napad na bilo koga od nas bi trebalo smatrati napadom na sve nas. Sav terorizam se mora osuditi i protiv njega se boriti jednako s nepokolebljivom odlučnosću. Samo s tom moralnom jasnoćom će snage civilizacije pobijediti divljaštvo terorizma", zaključio je izraelski premijer.

Bonus video: