SAD: Povećana bezbjednost na Tajms skveru, konzulatima, stadionima

Iz američke fudbalske lige (NFL) su saopštili da su bili u kontaktu sa Odjeljenjem za unutrašnju bezbjednost i FBI i da je planirano povećanje bezbjednosti unutar i izvan stadiona, dok su zvanicnici Liga poručili navijačima da ne nose torbe
1 komentar(a)
Tajsm skver, Foto: Reuters
Tajsm skver, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2015. 08:41h

Na Tajms skveru u Njujorku, francuskim konzulatima i sportskim stadionima povećana je bezbjednost mada su američke vlasti navele da su pojačane i policijske patrole iz predostrožnosti, poslije terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo najmanje 129 ljudi i 352 povrijeđeno.

Francuski konzulati u Njujorku i Bostonu dobili su dodatno obezbjeđenje zajedno sa lokacijama koje su u francuskom vlasništvu u Vašingtonu, ali i na drugim mjestima, kao što je minesotin Meil of Amerika, koji radi kao obično, prenijela je agencija AP.

Iseljenici iz Francuske u Vašingtonu i Njujorku juče su se okupili i pjevali svoju nacionalnu himnu na mjestima gdje se inače srijeću, kao odraz iskazivanja svojih emocija.

AFP navodi da su se, brojni Francuzi ili oni koji imaju korijene u Francuskoj, okupili kod Lafajet trga pored Bijele kuće u Vašingtonu, na simboličnom mjestu koje je naziv dobila po čuvenom Francuzu u SAD zbog svoje uloge u američkom ratu za nezavisnost.

Američke vlasti su dozvolile Ambasadi Francuske u Vašingtinu da održi skup u tom parku, koji je bio pod jakim obezbjeđenjem zbog blizine rezidencije američkog predsjednika.

Sportski objekti su bili predmet mjera bezbjednosti u SAD-u kao odgovor na napade, pošto je samoubilački napad u petak bio kod Stadiona Francuske tokom fudbalske utakmice između Francuske i Njemačke.

Iz američke fudbalske lige (NFL) su saopštili da su bili u kontaktu sa Odjeljenjem za unutrašnju bezbjednost i FBI i da je planirano povećanje bezbjednosti unutar i izvan stadiona, dok su zvanicnici Liga poručili navijačima da ne nose torbe.

Muslimanski lideri u SAD osudili su napade u Parizu i izrazili saučešće i molitve za žrtve u Francuskoj.

Izvršni direktor Savjeta za američko-islamske odnose Nihad Avad rekao je da su revoltirani gnusnim napadima na civilno stanovništvo i da zaslužuju prezir.

Prema njegovim riječima, Islamska država koja je preuzela odgovornost za napade, "ne predstavlja muslimane".

Usama Džamal iz američkog Savjeta muslimanskih organizacija pozvao je američke muslimanske zajednice da zapale svijeće u znak sjećanja na žrtve, a imam Džohari Abdul Malik iz Muslimanskog saveza Sjeverne Amerike pozvao je muslimane da "udvostruče svoje napore u budnosti i suprotstavljanju ekstremizmu", navodi AP.

Bonus video: