Svjetski lideri pozivaju na ujedinjenje u borbi protiv terorizma

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus ocijenio je da je "sada više nego ikad potrebno koordnisati međunarodnu borbu protiv terorizma" poslije krvavih napada u Parizu prethodne noći
51 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2015. 13:59h

Svjetski lideri pozvali su na ujedinjenje protiv terorizma nakon napada koji su se u petak veče dogodili u Parizu, glavnom gradu Francuske.

U napadima je ubijeno najmanje 128 ljudi, a još 180 je ranjeno, od toga je 99 u kritičnom stanju.

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus ocijenio je da je "sada više nego ikad potrebno koordnisati međunarodnu borbu protiv terorizma" poslije krvavih napada u Parizu prethodne noći.

"Vidjeti kako konkretno možemo dalje da povećamo međunarodnu saradnju u borbi protiv Daeša (arapska skraćenica za Islamsku državu), jedan je od ciljeva sastanka danas u Beču", rekao je Fabijus.

Predstavnici dvadesetak zemalja sastaće se danas u Beču sa šefovima američke diplomatije Džonom Kerijem i Rusije Sergejom Lavrovim da pokušaju da nađu političko rješenje za sirijski sukob. Učesnici su podijeljeni najviše oko budućnosti predsjednika Sirije Bašara al Asada.

Putin poziva na realno ujedinjenje u borbi protiv terorizma

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća francuskom predsjedniku Fransoa Olandu, navodeći da je za efikasnu borbu protiv terorizma neophodno realno ujedinjenje cijele međunarodne zajednice, saopštio je danas Kremlj.

"Ta tragedija je još jedan dokaz varvarske suštine terorizma koji prijeti ljudskoj civilizaciji. Očigledno je da je za efikasnu borbu protiv terorizma neophodno realno ujedinjenje cijele međunarodne zajednice", navodi se u telegramu.

Putin je "potvrdio spremnost" Rusije na najtješnju saradnju sa Francuskom u istrazi terorističkog napada u Parizu.

"Računam da će njegovi naručioci i izvršioci biti zasluženo kažnjeni", dodaje se u Putinovom telegramu Olandu.

Mogerini: Svi pod prijetnjom terorizma, potrebno zajedništvo

Pregovori o rješavanju konflikta u Siriji u Beču predstavljaju pokušaj odgovora na terorističku prijetnju, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini po dolasku u glavni grad Austrije, ističući da je čitava međunarodna zajednica u podjednakoj mheri izložena terorističkoj prijetnji.

"Najbolji odgovor je okupljanje i pokušaj pronalaženja puta za mirno rJešavanje situacije u Siriji", rekla je Mogerini.

"U Parizu se dogodio teroristički akt, dan prije toga u Libanu i prije dvije nedjelje desila se tragedija sa ruskim avionom u Egiptu", podsetila je Mogerinijeva i dodala da okupljeni u Beču dijele tugu i bol koji ih "podstiču na zajedničko djelovanje".

Rahoj: Mogu da nas povrijede ali ne mogu da nas pobijede

Španski premijer Marijano Rahoj sazvao je sastanak špansklog Nacionalnog saveta za bezbjednost da analizira situaciju poslije napada u Parizu.

"Nismo suočeni sa ratom religija nego sa borbom između civilizacije i varvarstva. Oni mogu da nas povrijede ali ne mogu da nas pobijede", rekao je Rahoj u televizijskom obraćanju.

Rahoj je rekao da je Španija na visokom stepenu pripravnosti i da su španske snage posljednjih nedjelja spriječile nekoliko terorističkih napada.

"Mi smo uz Francusku ne samo u bolu već i u borbi protiv onih koji su taj bol nanijeli", rekao je Rahoj.

Asad: Divljački napadi u Parizu slični onima u Siriji

Sirijski predsjednik Bašar al Asad osudio je napade u Parizu i izjavio je da su takvi teroristički napadi slični onima sa kojima je suočen njegov narod u građanskom ratu, ali je utvrdio da je francuska politika pridonijela "širenju teroizma".

"Divljački teror koji je Francuska pretrpjela sličan je onom koji sirijski narod trpi više od pet godina", rekao je sirijski predsjednik za državne medije.

Asad je, kako prenosi Rojters, takođe izjavio da je francuska politika na Bliskom istoku doprinijela "širenju terorizma".

"Pogrešna politika koju su usvojile zapadne zemlje, posebno Francuska, u regionu (Bliskog istoka) pridonijela je širenju terorizma", istakao je Al Asad, a prenijela zvanična sirijska novinska agencija Sana.

Britanska kraljica šokirana krvoprolićem u Parizu

Britanska kraljica Elizabeta II izjavila je da su ona i njen suprug princ Filip "potpuno šokirani" terorističkim napadima u Parizu u kojima je poginulo najmanje 128 osoba.

"Princ Filip i ja smo potpuno šokirani i rastuženi strašnim gubicima života u Parizu", napisano je na zvaničnom postu Tviter naloga britanske monarhije.

"Poslali smo najiskrenije izraze saučešća porodicama onih koji su poginuli i francuskom narodu", navedeno je na postu.

Princ Čarls, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Australiji ranije danas izrazio saosjećanje i solidarnost sa svima u Francuskoj.

Galerija

Bonus video: