Venecuela sa Kinom, Indijom i Rusijom želi trgovinski blok koji neće počivati na dolaru

Venecuela uprkos sankcijama isporučuje naftu svim svojim klijentima, uključujući i indijsku kompaniju Reliance Industries, naglasio je venecuelanski ministar
1290 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Venecuela želi zajedno s Kinom, Indijom i Rusijom uspostaviti trgovinski blok kako bi mogla primati uplate za isporučenu naftu u valutama koje nisu dolar, rekao je u utorak venecuelanski ministar energetike Manuel Kevedo.

SAD je venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA nedavno uveo sankcije kako bi blokirao njen izvoz nafte. Stoga Karakas traži alternativne metode plaćanja koji bi im omogućili nesmetanu isporuku nafte Indiji, ključnom kupcu.

"Možemo izgraditi zajedničku privredu koja ne mora nužno počivati na dolaru", rekao je Kevedo, misleći na Kinu, Rusiju i Indiju.

Ministar je juče izjavio da je Karakas spreman s Indijom pregovarati o trgovinskim aranžmanima a danas nije želio otkriti pojedinosti tih planova.

"Sigurno nećemo (o planiranim poslovnim aranžmanima) izvijestiti one koji žele uništiti našu naftnu industriju", kazao je Kevedo u Nju Delhiju na marginama Konferencije o naftnoj tehnologiji.

Venecuela uprkos sankcijama isporučuje naftu svim svojim klijentima, uključujući i indijsku kompaniju Reliance Industries, naglasio je venecuelanski ministar.

Ta indijska kompanija plaća značajan dio isporučene venecuelanske nafte u gotovini a ujedno Venezuelu opskrbljuje derivatima preko američke podružnice RIL, pokazuju interni podaci PDVSA.

Bonus video: