Hamond: Asad mora da ode

Hamond ipak ostavlja otvorenom mogućnost da, ukoliko tranzicije u Siriji bude, Asad u njoj odigra neku ulogu do određenog trenutka
0 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Beta/AP
Bašar al Asad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.11.2015. 18:14h

Predsjednik Bašar al-Asad "mora da ode" kao dio tranzicije u Siriji, izjavio je danas u Pragu britanski ministar za inostrane poslove Filip Hamond uoči razgovora o Siriji u Beču.

Hamond ipak ostavlja otvorenom mogućnost da, ukoliko tranzicije u Siriji bude, Asad u njoj odigra neku ulogu do određenog trenutka, prenosi AFP.

"Vrlo smo jasni u tome da ne želimo da uništimo institucije vlade u Siriji, šta više veoma smo jasni u tome da želimo da te institucije očuvamo", napominje Hamond.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u jednom danas objavljenom intervjuu rekao kako Rusija nema pravo da od sirijskog predsjednika zatraži da napusti vlast.

Na razgovorima u Beču, drugim za manje od mjesec dana, okupiće se predstavinci dvadesetak zemalja i međunarodnih institucija da bi dogovorili mapu puta za okončanje građanskog rata u Siriji, koji traje duže od četiri godine.

Zapadni zvaničnici su već odbacili plan političke reforme koji je predložila Rusija, navodeći kao razlog to što se njime ne razjašnjava šta će biti s Asadom.

Zapad insistira da on mora da ode, dok Rusija i Iran podržavaju vladu u Damasku.

Diplomatski napori da se konflikt u Siriji riješi pojačani su otkad je i Rusija krajem septembra krenula sa vazdušnim napadima po terorističkim ciljevima u toj zemlji.

Bonus video: