Grčka: Turska žmuri pred krijumčarima izbjeglica

Muzalas je kazao da se "čitava sela okupljaju da posmatraju izbjeglice kako ih krijumčari ubacuju u čamce"
1 komentar(a)
Slovenija izbjeglice, Foto: Reuters
Slovenija izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 18:10h

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas izjavio je danas da se krijumčarenje izbjeglica u Turskoj odvija "na otvorenom" i istovremeno pozvao Evropsku uniju da ubrza planove za njihovu relokaciju.

"Ulasci (iz Turske) se odvijaju na organizovan način", rekao je Muzalas na konferenciji za novinare.

Muzalas je kazao da se "čitava sela okupljaju da posmatraju izbjeglice kako ih krijumčari ubacuju u čamce".

"U tome nema nikakve tajne", istakao je Muzalas, pozivajući se na izvještaje turskih medija i grčke obalske straže, prenio je AFP.

Grčki premijer Aleksis Cipras otputovaće naredne sedmice u Tursku kako bi vlasti te države pozvao da zauzmu odlučniji stav po pitanju krijumčara izbjeglica.

"Turska troši mnogo novca, ona drži tri miliona izbjeglica na svom tlu, ali mi vjerujemo da ima mogućnosti i da mora da pronađe volju da spriječi priliv sa svojih obala", poručio je Muzalas.

Članice EU su predložile plan o preraspodjeli oko 160.000 izbeglica unutar evropskog bloka, ali je do sad pronađeno manje od 2.000 mjesta za njihovu relokaciju.

Program je već ugrožen nepotrebnom nefleksibilnošću, naglasio je Muzalas, navodeći kao primjer jednu državu EU koja je izrazila spremnost da primi 12 ljudi.

"Mi smo željeli da pošaljemo 14, jer je riječ o porodici, a država nije primila dodatno dvoje. Takva otkazivanja mogla bi da ponište suštinu relokacije", dodao je on.

Centri za registraciju na grčkim ostrvima mogu da obezbijede privremen smještaj za više od 6.500 ljudi, saopštio je Muzalas.

Prema najnovijim podacima UN, više od 800.000 prešlo je Sredozemno more na putu ka Evropi ove godine, a preko 3.400 je poginulo u tom pokušaju.

Bonus video: