Napeto na hrvatsko-slovenačkoj granici

Ogradu postavlja 50-ak vojnika uz podršku dva kamiona, tzv. labudica i jednog bagera
2 komentar(a)
Slovenija, Hrvatska, Foto: Reuters
Slovenija, Hrvatska, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2015. 17:46h

Slovenci su pri dizanju ograde kod Sutle ušli u hrvatsku teritoriju, pa su na to područje upućene interventne snage hrvatske policije, potvrdio je ministar untrašnjih poslova Ranko Ostojić, prenio je portal Danas.hr.

“Samo ćemo ih upozoriti da su ušli na hrvatsku teritoriju i da pomjere ogradu. Ukoliko to ne učine, onda ćemo prvo poslati notu, a onda i fizički maknuti ogradu”, rekao je Ostojić, prenio je zagrebački Večernji list.

Slovenci su kod graničnog prelaza Harmica žicu postavili na hrvatski teritoriji, saznaje TV NOVA.

Slovenačka vojska od jutros podiže ogradu od bodljikave žice između hrvatskog graničnog prelaza Bukovja, u Međumurskoj županiji, i slovenskoga Gibina u opštini Razkrižju, a do podneva su postavili oko 500 metara ograde visoke oko metar i 80 centimetara.

Ogradu postavlja 50-ak vojnika uz podršku dva kamiona, tzv. labudica i jednog bagera.

Vojnicima se žica dovozi u redovnim intervalima i istovaruje pod nastrešnicu graničnog prelaza Gibina, koji od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju služi kao hrvatsko-slovenački granični prelaz.

Slovenija ne planira da smanji priliv izbjeglica

Slovenija ne planira da "znatnije smanji" priliv izbjeglica u zemlju iako je jutros počela da podiže ogradu prema Hrvatskoj.

"Ove prepreke nemaju za cilj da spriječe pristizanja izbjeglica u Sloveniju ili da ga u znatnijoj mjeri smanje... Njihov cilj je da usmjere priliv izbjeglica na kontrolisane ulazne punktove", izjavio je Boštjan Šefič, državni sekretar MUP-a, a prenosi Rojters.

Od sredine oktobra iz Hrvatske je u Sloveniju ušlo više od 180.000 izbjeglica, a još mnoštvo njih se očekuje narednih dana. Najveći dio izbjeglica iz Slovenije nastavlja put za Austriju i Njemačku.

Bonus video: