Kurc: Okončanje rata u Sriji ne bi značilo potpuno rješenje izbjegličke krize

Suosnivač vašingtonskog "Instituta za migracionu politiku" Demetrios Papademetriu ocijenio je haotičnom situaciju u vezi izbjeglica u Evropi, zbog čega je neophodno da se povrati inicijativa i sa haotične pređe na bolje organizovanu situaciju
0 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2015. 11:38h

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, u čiji resor spada i tema integracije, ukazao je da je udio imigranata u stanovništvu veoma različit u zemljama EU, jer u pojedinim državama taj udio iznosi ispod dva odsto, a u drugima, kao što je Austrije oko 40 procenata.

On je na konferenciji posvećenoj integraciji izbjeglica, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i integracije Austrije u Beču rekao da okončanje rata u Sriji ne bi značilo potpuno rješenje izbjegličke krize.

"Bilo bi naivno to misliti, jer samo 20 do 25 odsto izbjeglica, koje trenutno dolaze u Evropu, jeste porijeklom iz Sirije", naveo je Kurc.

Suosnivač vašingtonskog "Instituta za migracionu politiku" Demetrios Papademetriu ocijenio je haotičnom situaciju u vezi izbjeglica u Evropi, zbog čega je neophodno da se povrati inicijativa i sa haotične pređe na bolje organizovanu situaciju.

On je kazao kazao da EU mora imati zajednički odgovor na ovaj izazov.

Istovremeno je konstatovao da, po pitanju integracije, ne postoji sumnja da je svaka zemlja EU prepuštena sama sebi.

Ključne riječi u savladavanju izbjegličke krize i integracije, prema njegovim riječima, su fleksibilnost i mogućnost prilagođavanja.

On računa da će ove godine 85.000 izbjeglica podnijeti zahtjev za azil u Austriji, od kojih će 20.000 do 25.000 još tokom ove godine dobiti pozitivan odgovor, a isto toliko iduće godine.

Ključno za uspješnu integraciju je, smatra Kurc, znanje jezika, mogućnost ulaska na tržište rada, kao i prihvatanje osnovnih vrijednosti zemlje domaćina.

Šef austrijske diplomatije je istovremeno upozorio da je ugrožen Šengenski sistem sa slobodom putovanja i naseljavanja, jer osnova za Evropu bez unutrašnjih granica jesu funkcionalne spoljne granice, što nije slučaj na grčko-turskoj međi.

Bonus video: