Tusk: Njemačka i Angela Merkel primjeri najboljih evropskih vrijednosti

"Da li će Evropa da preživi kao kontinent slobode, vladavine prava, poštovanja individua i bezbjednosti svojih građana, u velikoj mjeri će zavisiti od Njemaca", rekao je Tusk
60 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Donald Tusk, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Donald Tusk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.11.2015. 08:05h

Evropska budućnost će u velikoj mjeri zavisiti od odnosa Njemačke prema izbjegličkoj krizi i druge zemlje bi trebalo da pokažu više solidarnosti u rješavanju tog istorijskog izazova, izjavio je danas u Berlinu predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Tusk je, u govoru na obilježavanju 26 godina od pada Berlinskog zida, nazvao Njemačku i kancelarku Angelu Merkel primjerima najboljih evropskih vrijednosti.

"Oni koji vjeruju da je Njemačka previše otvorena, previše tolerantna i liberalna, zaboravili su da urade domaći o našoj tragičnoj istoriji", rekao je Tusk, bivši premijer Poljske.

"Da li želite Njemačku koja je otvorena, tolerantna, milostiva i saosjećajna prema slabima i siromašnima, drugim riječima Nemačku Angele Merkel ili Njemačku koja je zatvorena, hladna i nemilosrdna? Na to ima samo jedan odgovor", dodao je Tusk, prenijela je agencija Rojters.

Tusk je naveo da stoga druge evropske zemlje sada treba da pokažu solidarnost prema Njemačkoj u ovim "teškim vremenima".

Njemačka, s druge strane, treba da shvati da je odgovorna ne samo za "svoje moralne poruke", već i za cijelu političku zajednicu Evropljana, kazao je Tusk.

Tusk je pozvao Njemačku da pomogne da se obezbijedne spoljne evropske granice i da se Evropa zaštiti od uspona radikalnog populizma.

"Zaista, da li će Evropa da preživi kao kontinent slobode, vladavine prava, poštovanja individua i bezbjednosti svojih građana, u velikoj mjeri će zavisiti od Njemaca", rekao je Tusk.

Tusk je pozvao na izmjene evropske migrantske politike, upozorivši da će zona Šengena biti ugrožena ako se spoljašne granice ne ojačaju.

"Evropa nije u mogućnosti da prihvati sve ljude koji žele da dođu na naš kontinent. Da se ne zavaravamo. Pad Berlinskog zida nije automatski ukinuo potrebu za granicama", poručio je Tusk.

Bonus video: