"IDEJA TREBA DA SE RAZRADI"

U balkanskim zemljama koje nijesu dio EU, mogli bi se postaviti centri za registraciju azilanata?

Zvaničnici EU kažu da je predlog o stvaranju centara za razmatranje zahtjeva za azil u balkanskim zemljama, motivisan zabrinutošću da bi, nakon što bogate zemlje Zapada dostignu pune prihvatne kapacitete, migranti mogli da preko zime ostanu zaglavljeni u siromašnim balkanskim državama, a izvan EU
2 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
12.02.2019. 18:18h

Evropska unija razmatra da u balkanskim zemljama koje nijesu članice EU postavi centre gdje bi se primali zahtjevi za azil desetina hiljada migranata koji dolaze iz Grčke, rekli su danas ministri EU u Briselu, a prenio je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn, koji je predsedavao sastanku u Briselu, rekao je da je zamolio ministre da razmotre načine kako registrovati i razmotriti zahtjeve velikog broja migranata koji napuštaju Grčku neregistrovani, a od kojih mnogi idu prema Njemačkoj.

Zvaničnici EU kažu da je predlog o stvaranju centara za razmatranje zahtjeva za azil u balkanskim zemljama, motivisan zabrinutošću da bi, nakon što bogate zemlje Zapada dostignu pune prihvatne kapacitete, migranti mogli da preko zime ostanu zaglavljeni u siromašnim balkanskim državama, a izvan EU.

Ti centri, moguće sa osobljem EU, mogli bi da sprovode proces registrovanja i identifikacije, što je trebalo biti urađeno u Grčkoj, uključujući i uzimanje otisaka prstiju, kao i početni postupak utvrđivanja podobnosti za dodjeljivanje azila, ili za deportovanje migranata iz Evrope.

Aselborn je istakao da je veliki broj migranata koji dolaze na grčka ostrva, prosječno više od 5.000 dnevno, nešto s čime Atina ne može da izađe na kraj - i da je to dovelo do predloga da se duž tranzitne rute migranata, od Grčke preko Balkana, otvore dodatni registracioni centri.

"Ta ideja treba biti dalje razrađena", rekao je Aselborn novinarima.

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos istakao je da ne postoje planovi da se ustanove "prihvatni centri" i rekao je da je osnovna ideja da se pomogne ljudima koji putuju preko Balkana.