Zarif: Sastaviti spisak terorističkih grupa u Siriji

Lavrov je rekao da je taj sporazum o listi opozicionih grupa važan za pregovore o prekidu vatre i kasnije o miru pod okriljem UN
0 komentar(a)
Džavad Zarif, Foto: Reuters
Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 13:31h

Na narednom sastanku u Beču o rješavanju sirijske krize trebalo bi da bude sastavljen spisak terorističkih grupa, izjavio je danas u Teheranu šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

"Na narednom sastanku u Beču trebalo bi da bude sastavljen spisak teorističkih grupa i razmotreni dalji koraci ka rješavanju krize u Siriji", rekao je Zarif poslije sastanka s belgijskim kolegom Didijeom Reindersom u posjeti Iranu.

Predstavnici 17 zemalja, među kojima SAD, Rusija, Francuska i Iran sastali su se krajem oktobra u Beču gdje su razmotrene mogućnosti političkog rješavanja oružanog sukoba započetog 2011. u Siriji i u kojem je poginulo više od 250.000 ljudi.

Zarif nije precizirao kada će biti održan novi sastanak u Beču.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je nedavno nadu da će međunarodna zajednica u narednim danima napraviti spisak opozicionih grupa koje bi pregovarale u rješavanju sirijske krize.

Rusija se ranije žalila da ne postoji saglasnost među učesnicima međunarodne koalicije, koju predvode SAD, o tome ko bi mogao da bude legitimni predstavnik sirijske opozicije.

Lavrov je rekao da je taj sporazum o listi opozicionih grupa važan za pregovore o prekidu vatre i kasnije o miru pod okriljem UN.

Bonus video: