Ministar energetike UAE: Korekcija cijena nafte u 2016.

On je rekao da UAE planira da poveća proizvodnju sa 2,9 na 3,5 miliona barela dnevno "ne da preplavi tržište, već da ga uravnoteži kada je potrebno"
1 komentar(a)
nafta, Foto: Shutterstock.com
nafta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.11.2015. 10:16h

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata izajvio je danas da će niske cijene nafte imati "korekciju" u 2016, ali i dodao da nije samo na OPEK-u da se povećaju cijene nafte.

Cijene nafte pale su preko 50 odsto za godinu dana.

Ministar Suhail Muhamed al-Mazruei je na međunarodnoj konferenciji o nafti u Abu Dabiju rekao je da je ove godine bilo neodlučnosti i nevolja.

"Ali te nevolje nisu nove u ovoj industriji. Svi to znamo, prolazili smo kroz to i proći ćemo jači", rekao je al-Mazruei.

On je rekao da UAE planira da poveća proizvodnju sa 2,9 na 3,5 miliona barela dnevno "ne da preplavi tržište, već da ga uravnoteži kada je potrebno".

Cijene nafte na svjetskim tržištima su pale za više od 50 odsto od sredine prošle godine. Mada velike fluktuacije u cijeni nafte nisu nove za Bliski istok, zemlje Persijskog zaliva koje značajno zavise od izvoza nafte, mogu biti pod pritiskom ako niske cijene budu i sljedeće godine.

Pad cijena nafte je izazvalo nekoliko činilaca među kojima su povećanje američke proizvodnje iz uljnih škriljaca i očekivani dolazak na tržište nafte iz Irana kada sankcije budu ukinute prema sporazumu o nuklearnom programu.

Bonus video: