Tusk: Njemačka mora da učini više za spoljne granice EU

Tusk je u više navrata istakao hitnost zatvaranja evropskih granica, dok je Merkelova pritiskala države da pokažu više solidarnosti i odgovornosti prema izbjeglicama
72 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2015. 10:36h

Njemačka mora biti dovoljno jaka u izbjegličkoj krizi da bi pomogla bezbjednosti spoljih granica EU, izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, uoči sastanka sa kancelarkom Angelom Merkel.

Tusk je pohvalio njemačku vodeću ulogu, kao najliberalniju i najtolerantniju u evropskoj istoriji, pozivajući Berlin da učini više kako bi trenutna situacija bila pod kontrolom.

"Odgovornost liderstva takođe znači obezbijeđivanje spoljnih granica EU , zajedno sa ostalim članicama", kazao je Tusk za list "Die velt am sontag".

"Razumijem da Njemačka, zbog istorijskih razloga", može imati teškoća sa uspostavljanjem strogog režima na svojim granicama, ali je njena odgovornost kao evropskog lidera da kontroliše spoljne granice EU, ako je potrebno energično panevropsko jedinstvo, prenosi Rojters.

Tusk je u više navrata istakao hitnost zatvaranja evropskih granica, dok je Merkelova pritiskala države da pokažu više solidarnosti i odgovornosti prema izbjeglicama.

On je u oktobru kazao evropskim liderima, da je poziv da prime izbjeglice naivan, dokle god Evropa ne zaustavi upad preko svojih granica.

Tusk će se danas sastati sa Merkelovom u Berlinu, pred samit EU-Afrika koji će u srijedu biti održan na Malti, a u četvrtak će imati sastanak sa evropskim liderima o izbjeglicama.

Bonus video: