Netanjahu zaprijetio Iranu napadima širom Bliskog istoka

"Naše rakete mogu da putuju vrlo daleko i da se suprotstave svakom neprijatelju", poručio je on
527 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zaprijetio je danas da bi Izrael mogao da cilja milicije koje podržava Iran širom Bliskog istoka.

"Naše rakete mogu da putuju vrlo daleko i da se suprotstave svakom neprijatelju, uključujući saveznike Irana u našem regionu", rekao je on u pomorskoj bazi u Haifi dan nakon što je visoki iranski komandant zaprijetio da će sravniti sa zemljom taj grad ako SAD napadnu Islamsku Republiku Iran.

Netanjahu, koji je takođe ministar odbrane, je objasnio da Izrael "stalno djeluje u skladu s potrebom da spriječi Iran i njegove saveznike da se učvrste duž sjeverne granice (Izraela) i u širem regionu".

Iranski saveznici u regionu su libanski Hezbolah, nekoliko ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze i šiitske milicije u Iraku, navode izraelski mediji.

Netanjahuov biro je objavio njegovu fotografiju u bazi s oficirima uprkos nedavnoj instrukciji vrhovnog tužioca da premijer ne smije da koristi slike s vojncima da se to ne bi shvatilo kao izborna propagadna pred prijevremene izbore zakazane za 9. april.

U ponedjeljak je visoki komandant iranske Revolucionarne garde na mitingu povodom 40-godišnjice Islamske revolucije rekao da će Iran zbrisati Haifu i Tel Aviv ako SAD pokrenu napad na njegovu zemlju.

Netanjahu je nekoliko sati upozorio da će, ako Iran napravi "užasnu grešku" da napadne Izrael to biti "posljednja proslava godišnjica revolucije".

U ponedjeljak je bilo i izveštaja o granatiranju iz izraelskih tenkova regiona Kuneitra kraj granice sa Sirijom.

Sirijski mediji su javili da je granatirana bolnica u Kuneitri i jedna osmatračnica i da su obje mete u demilitarizovaj zoni koje odvajaju dvije zemlje. Izraelska vojska nije komentarisala te izvještaje.

Bonus video: