Evropska komisija: Ko će profitirati od izbjegličke krize?

Evropska komisija u jesenjoj ekonomskoj kalkulaciji predviđa dolazak tri miliona izbjeglica do kraja 2016. godine, što će proizvesti porast GDP od 0,2 do 0,5 odsto u evropskim zemljama na koje je kriza najviše uticaja
1 komentar(a)
Izbjeglice, Foto: Reuters
Izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2015. 16:16h

Iz Evropske komisije navode da će izbjeglička kriza nekim zemljama donijeti pozitivna ekonomska kretanja, piše Guardian.

Ekonomisti tvrde da će velik priliv ljudi iz Sirije i ostalih zona konflikata na Bliskom istoku vjerovatno imati pozitivan efekat na rast, stopu nezaposlenosti i dugoročne javne finansije u većini zemalja na koju je izbjeglička kriza uticala.

Evropska komisija u jesenjoj ekonomskoj kalkulaciji predviđa dolazak tri miliona izbjeglica do kraja 2016. godine, što će proizvesti porast GDP od 0,2 do 0,5 odsto u evropskim zemljama na koje je kriza najviše uticaja.

Takozvane tranzitne zemlje poput Mađarske, Slovenije i Hrvatske, kroz koje izbjeglice tek prolaze na putu prema odredištu, vidjeće tek mali rast zbog efekta povećane potrošnje.

Istovremeno, zemlje poput Švedske i Njemačke gdje se smješta većina izbjeglica, najviše će profitirati.

"Rast će se dogoditi u Evropskoj uniji kao cjelini, ali efekat porasta biće veći u pojedinim zemljama članicama. Za većinu tranzitnih zemalja efekat će doći do maksimuma od 0,2 odsto BDP u 2015. godini, a stabilizovaće se u 2016. Zemlje koje su krajna destinacija takođe će doživjeti porast BDP-a do 0,2 odsto, ali rast će se nastaviti i u 2016. godini. U Švedskoj, jednoj od zemalja koja prima najviše izbjeglica, uticaj izbjegličke krize na BDP mogao bi da bude mnogo veći - do 0,5 odsto BDP-a ove godine. Očekivani priliv izbjeglica takođe će smanjiti stopu nezaposlenosti, jednom kada izbjeglice sa određenim vještinama uđu na tržište rada i počnu da učestvuju u ekonomskim aktivnostima", predviđa Evropska komisija.

Uprkos ovim pozitivnim prognozama, iz Evropske komisije su upozorili da bi neki slabije plaćeni radnici mogli da budu izgurani zbog konkurencije.

Bonus video: